Μια ψυχρή Μέρκελ υποδέχτηκε τον Σαμαρά στην Καγκελαρία - iefimerida.gr

Μια ψυχρή Μέρκελ υποδέχτηκε τον Σαμαρά στην Καγκελαρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ψυχρή με την Ελλάδα εμφανίζεται η Αγκελα Μέρκελ η οποία συναντάται αυτή την ώρα με τον Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική Καγκελαρία στο Βερολίνο και αφήνει περιορισμένες ελπίδες στην ελληνική κυβέρνηση για νέα βοήθεια και επιμήκυνση πριν εγκριθεί η έκθεση της τρόικας.

Οπως φάνηκε κατά τη χθεσινή της συνάντησή της με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η Ανγκελα Μέρκελ δεν αφήνει περιθώρια για υπεραισιοδοξία στην Ελλάδα. «Είναι βέβαιο ότι δεν θα πλήξουμε» είπε κλείνοντας τη σύντομη δήλωσή της πριν αρχίσει η συνάντησή της με τον κ. Ολάντ.

Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε σε αυστηρό ύφος τι περιμένει η Γερμανία από τη χώρα μας : «Για μένα είναι σημαντικό όλοι μας να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας και προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της Tρόικα για να δούμε τότε ποιo είναι το αποτέλεσμα. Αλλά εμείς -κι εγώ- θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος απαιτεί πολλά από τους Ελληνες πολίτες» τόνισε ενώ θεωρείται πιθανόν να επαναλάβει το ίδιο μήνυμα σήμερα στον Ελληνα Πρωθυπουργό.

Οχι επιμήκυνση, όχι χρήματα

Οπως αναφέρει η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune -μετά τη συνάντηση κορυφής Μέρκελ-Ολάντ- η οικονομική βοήθεια που απαιτείται για την Ελλάδα διχάζει Βερολίνο και Παρίσι. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα (επικαλείται και σχετικό δημοσίευμα της Welt am Sonntag) αρνείται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και αρνείται επίσης να δώσει περισσότερο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική της εξυγίανση με το επιχείρημα ότι περισσότερος χρόνος σημαίνει και περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με την La Tribune, ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ κράτησε την Τετάρτη πολύ σκληρή γραμμή αναφορικά με την Ελλάδα λέγοντας ότι στις υποχρεώσεις της χώρας είναι η εξυγίανση των δημοσιονομικών της ως το 2014 και αυτή η δέσμευση πρέπει να τηρηθεί. Στην ίδια σκληρή γραμμή βρίσκονται και άλλες χώρες όπως η Φινλανδία, η Εστονία, η Σλοβακία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αντίθετα, ο Φρανσουά Ολάντ και ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα ήταν πρόθυμοι να παραχωρήσουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Σκληρή υποδοχή

Το κύριο μενού στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε τη συνάντηση των δυο ηγετών ήταν το ραντεβού που θα έχουν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Το επιβεβαίωσε η Αγκελα Μέρκελ που δεν έκρυψε ότι με τον Φρανσουά Ολάντ «θα συζητήσουμε πώς θα υποδεχθούμε τον Ελληνα ομόλογό μας Αντώνη Σαμαρά».

Ολα δείχνουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να κάνει μια σκληρή υποδοχή στον κ. Σαμαρά. Αυτός είναι εξάλλου ο άνεμος που φυσάει στο Βερολίνο απέναντι στην Ελλάδα ενόψει του φθινοπώρου οπότε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρσρλούης θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης και η τρόικα θα συντάξει την έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οσο για το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης δεν θέλει να παραχωρήσει στη χώρα μας ούτε περισσότερο χρόνο μέσω της επιμήκυνσης ούτε περισσότερη βοήθεια.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοιμπλε έδωσε και χθες τον τόνο ότι η Γερμανία κινείται σε σκληρή γραμμή απέναντι στον Ελληνα Πρωθυπουργό και δεν θα αφήσει χαραμάδα ελπίδας για νέα βοήθεια: «Περισσότερος χρόνος δεν θα αποτελούσε λύση στα προβλήματα και ίσως συνεπαγόταν περισσότερα χρήματα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Στην ίδια γραμμή και ο Φίλιπ Ρέσλερ επανέλαβε ότι «εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν» και πρόσθεσε ότι «μια χρονική παράταση όπως ζητάει η ελληνική κυβέρνηση δεν θα βοηθήσει περισσότερο».

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με την γερμανίδα καγκελάριο αλλά θα αποχωρήσει αμέσως μετά τη συνάντησή του από την γερμανική πρωτεύουσα για το Παρίσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ