Η Ευρωζώνη «βυθίζεται» στην κρίση αλλά η Γερμανία έχει 8 δισ. πλεόνασμα - iefimerida.gr

Η Ευρωζώνη «βυθίζεται» στην κρίση αλλά η Γερμανία έχει 8 δισ. πλεόνασμα

Την ώρα που η Ευρωζώνη «βυθίζεται» στην κρίση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλεονασματικός κατά 8 δισ. ευρώ είναι μέχρι στιγμής ο προϋπολογισμός της Γερμανίας, παρά την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, τόσο η ιδιωτική κατανάλωση όσο οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 0,30%-0,40%, την ίδια στιγμή που και τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν, ενώ ήταν θετικές και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Με το συνδυασμό των στοιχείων αυτών, προέκυψε στο τέλος Ιουνίου για το πρώτο εξάμηνο πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό 8,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 0,6% του γερμανικού ΑΕΠ).

Αδιαμφισβήτητα, η γερμανική οικονομία αποτάσσει την ύφεση, η οποία πλήττει περιοχές της ευρωζώνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, για ολόκληρο το 2011 ο γερμανικός προϋπολογισμός σημείωσε ένα έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ--σημαντικά χαμηλότερο από το επιτρεπόμενο στο κοινοτικό δίκαιο 3%.

«Έχουμε φθίνοντα ρυθμό ανάπτυξης, αλλά ισορροπημένη ανάπτυξη», εκτίμησε η ING Bank.

Το ότι φθίνει ο ρυθμός ανάπτυξης τεκμηριώνει ο δείκτης του βρετανικού οίκου οικονομικής έρευνας Markit ο οποίος όσον αφορά τη Γερμανία παραμένει κάτω από το 50, για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος: στο 47,5 για τον Ιούλιο, στο 47 τον τρέχοντα μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ