Eurogroup: Ή παίρνετε συναινετικά μέτρα ή δεν έχει ούτε δεκάρα... - iefimerida.gr

Eurogroup: Ή παίρνετε συναινετικά μέτρα ή δεν έχει ούτε δεκάρα...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν στον πολιτικό κόσμο της χώρας οι εταίροι μας στην Ε.Ε. ώστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να "συνυπογράψουν" ένα σχέδειο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να γίνουν συναινετικά οι αλλαγές που μας ζητά η Τροικα. Το κλίμα στις Βρυξέλλες αλλά και στις περισσότερες ευρωπαικές πρωτευουσες ειναι εξαιρετικά αρνητικό εναντίον μας και μάλιστα φαίνεται να δημιουργείται η αντίληψη οτι αν η Ελλάδα δεν πάρει τα μέτρα που χρειάζεται θα πρέπει να διακοπεί η οικονομική βοήθεια. Σε καθε περιπτωση πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, η ώρα των αποκαλυπτηρίων του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, που όπως προέκυψε από τη χθεσινή, μαραθώνια συνεδρίαση του EUROGROUP -που πραγματοποιήθηκε στη βαριά σκιά των εξελίξεων στην υπόθεση Ντομινίκ Στρος Καν- θα αποτελέσει τη βασική προϋπόθεση για τη παροχή της όποιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό των πιέσεων για ολοκλήρωση έως το τέλος της εβδομάδας όλων των παραμέτρων του Σχεδίου το ότι ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Π. Τόμσεν βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας είχαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις, "τεχνικού χαρακτήρα", όπως τις χαρακτηρίζουν. Στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές έκλειναν τα δεκάδες ανοιχτά θέματα που σχετίζονται με την αποτύπωση της απόδοσης μέτρων και δράσεων, προκειμένου σήμερα και αύριο να ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις για να οριστικοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, μέρος του οποίου είναι βέβαια το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων.


Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών με το... καλημέρα σας καλείται να πετύχει τον εξαιρετικά δύσκολο στόχο να καλύψει όλες τις φετινές διαφαινόμενες αποκλίσεις μόνο με 3 δισ ευρώ νέων μέτρων, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόλοιπη "τρύπα" θα καλυφθεί με βελτίωση μέτρων που είτε ήδη "τρέχουν" αλλά δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα είτε έχουν καθυστερήσει!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων, το δημοσιονομικό "κενό" της οποίας θα καλυφθεί με το "σκανάρισμα" των συνταγών, ενώ ανάλογες "διορθώσεις" εκτιμάται ότι μπορούν να γίνουν και στο πεδίο των εσόδων π.χ. τακτοποίηση αυθαιρέτων, είσπραξη ληξιπρόθεσμων κ.λ.π. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι το εύρος της απαιτούμενης συνολικής προσαρμογής δεν έχει "κλείσει" ακόμα, αφού θα συνοδεύει ως πρόβλεψη το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.


Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι αν και η μονιμότητα στο Δημόσιο- επί του παρόντος τουλάχιστον- παραμένει στο απυρόβλητο, δεν θα συμβεί το ίδιο με όσους εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, αφού ενώ μέχρι πρότινος το πλεονάζον προσωπικό μπορούσε να μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες, τώρα πλέον θα περνάει από το "φίλτρο" του ΑΣΕΠ και όσοι κρίνονται ακατάλληλοι θα πηγαίνουν σπίτι τους! Αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς τη δραστική μείωση κατά 50% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από φέτος κιόλας, μπορεί να αντιληφθεί κανείς την ένταση των πιέσεων για δραστική και επώδυνη μείωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.


Είναι, άλλωστε, τέτοια τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται κάθε μέρα, που όχι μόνο επιβεβαιώνουν αλλά και ενισχύουν τις ανησυχίες των δανειστών μας για εκτροχιασμό του Ελλείμματος και τη φετινή χρονιά. Μέσα σε μόλις τρεις μήνες οι οφειλές του Δημοσίου έναντι τρίτων "φούσκωσαν" κατά περίπου 1 δισ ευρώ, ξεπερνώντας τα 6 δισ ευρώ κι αυτό σημαίνει αφενός ότι το Δημόσιο έχει κηρύξει ατύπως στάση πληρωμών αφετέρου ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς οι δαπάνες σε ΟΤΑ, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία παρά το ότι βρισκόμαστε με τη πλάτη στο τοίχο. Ανάλογα είναι και τα ταμειακά στοιχεία του Προϋπολογισμού, που δείχνουν πρωτοφανές "ξεχείλωμα" του Ελλείμματος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε μόλις έναν μήνα "φούσκωσε" κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 8 δισ. ευρώ!


Στον αντίποδα, στο πεδίο των εσόδων, επί του παρόντος καταγράφεται υπερδραστηριότητα των 5 ειδικών ομάδων για τη φοροδιαφυγή, με στοχεύσεις, ελέγχους σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων, "ξεσκόνισμα" της κινητής και ακίνητης περιουσίας μεγαλοοφειλετών, εντοπισμός και κλήτευση για τα περαιτέρω χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν υποβάλουν καν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ, αλλά στο δια ταύτα μάλλον... μηδέν, αφού δεν έχουν φτάσει ακόμα στα δημόσια ταμεία τα προσδοκώμενα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως μας επισημαίνουν, άλλωστε, σε κάθε ευκαιρία οι ελεγκτές της Τρόικας. Γι' αυτό, άλλωστε, ήδη στις αξιολογήσεις των προηγούμενων ημερών και χωρίς να έχει "κλείσει" το Μεσοπρόθεσμο, οι ελεγκτές έδειξαν κίτρινη κάρτα σε όλους τους υπολογισμούς που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο, ζητώντας επανασχεδιασμό και επαναπροσανατολισμό όλου του Μεσοπρόθεσμου στο σκέλος των δαπανών, που εκεί τα δεδομένα είναι μετρήσιμα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ