Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη - iefimerida.gr

Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη

Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης Μπράιαν Λιούις έχει δημιουργήσει 8.629 αυτοπροσωπογραφίες, όλες μετά από χρήση ναρκωτικών. Τα θέματα των έργων του αφορούν τα πάντα, από τα μαλλιά μέχρι το βιολογικό θάνατο του σώματος.

«Όλη μέρα κάθε μέρα, οι εικόνες και τα συναισθήματα από τον κόσμο γύρω μου, έρχονται σε μένα και αυτό είναι αναπόφευκτο» δήλωσε ο ίδιος ο Σόντερς «Έτσι σκέφτηκα αν έκανα μια αυτοπροσωπογραφία κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής μου, χωρίς κανόνες, ο κόσμος θα μπορούσε να συνδέεται περισσότερο με το νευρικό μου σύστημα. Και θα μπορούσα να πεθάνω ξέροντας ότι εγώ προσπάθησα να βιώσω όσο το δυνατόν περισσότερα, όσο ήμουν ζωντανός»

Ο 43χρονος Σόντερς, κατάγεται από την Βιρτζίνια και σήμερα ζει στο Τένεσι, ξεκίνησε να πειραματίζεται με τις αυτοπροσωπογραφίες στις 30 του Μάρτη 1995, μετά από μια συζήτηση στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης για την επικράτηση των καλλιτεχνών οι οποίοι έχουν απεικονίσει τους εαυτούς τους, μέσα σε εικόνες από τον κόσμο που τους περιβάλει. Αν και δε συμφωνούσε απόλυτα με αυτή τη σκέψη αρχικά, τελικά άρχισε να επεξεργάζεται την ιδέα και το αποτέλεσμα ήταν η πρωη προσωπογραφία που δημιούργησε και μοιάζει πιο φυσιολογική απ' όλες (βλ εικόνα 1.)

Με τα χρόνια, έχει δημιουργήσει αυτοπροσωπογραφίες εμπνευσμένες από την αγάπη, την απώλεια των μελών της οικογένειας και των γειτόνων, τις προσπάθειες του να κόψει το κάπνισμα και τη στιγμή που ξύρισε τα μαλλιά το σώμα του, ακόμα κι από καρτούν όπως το «μικρό μου πόνι» (εικόνα 8) και οι «βαβουροπατάτες» (εικόνα 7) που του είχαν κάνει εντύπωση. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο απίστευτα παραγωγικός καλλιτέχνης έχει ανοίξει ένα πολύ παράξενο κεφάλαιο στη ζωή του.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, πειραματίζεται με συνταγογραφούμενα(και μη) φάρμακα και ναρκωτικά. Μέχρι σήμερα έχει πάρει τα πάντα, από την κοκαΐνη και το σιρόπι για το βήχα μέχρι και το υγρό για τον καθαρισμό του υπολογιστή, ενω στη συνέχεια, δημιουργούσε υπό την επήρεια των ουσιών. Οι αυτοπροσωπογραφίες που προέκυπταν ήταν χαρακτηριστικές των ουσιών που είχε πάρει κάθε φορά. Από περίπλοκα όμορφες και πολύχρωμες (ψυχεδελικά μανιτάρια, ecstasy) σε εξωφρενικά σκοτεινές και βίαιες (LSD, άλατα μπάνιου).

Όσο επικίνδυνο κι αν ακούγεται αυτό, ο ίδιος δηλώνει αμετανόητος τονίζοντας ότι «Μόνο ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο ή κώμα θα μπορούσε να με σταματήσει από την ολοκλήρωση της δημιουργίας μου»

Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 0
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 1
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 2
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 3
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 4
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 5
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 6
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 7
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 8
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 9
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 10
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 11
Μπράιαν Λιούις Σόντερς: o ανατρεπτικός ζωγράφος που έκανε τα ναρκωτικά Τέχνη | iefimerida.gr 12
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ