Περικόπτονται άμεσα κατά 12% τα ειδικά μισθολόγια; - iefimerida.gr

Περικόπτονται άμεσα κατά 12% τα ειδικά μισθολόγια;

Περικόπτονται άμεσα κατά 12% τα ειδικά μισθολόγια;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο προσκήνιο επανέρχονται οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων κατά 12%, ένα μέτρο το οποίο είχε παγώσει από την κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο.

Όπως μεταδίδει το tovima.gr, οι περικοπές αυτές επρόκειτο να ισχύσουν από τον Ιούλιο, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο το επανεξετάζει καθώς είναι αναγκαίο να συμπληρωθεί το πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πρόκειται για μία οριστική απόφαση παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που προβάλλουν οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι προειδοποιούν για το πολιτικό κόστος μίας τέτοιας απόφασης. Κάνουν επίσης λόγο για αναταράξεις οι οποίες μπορεί να υπάρξουν και στην συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας.

Από το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει αποφασιστεί μια μέση μείωση της τάξης του 12,4% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια (προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ καιΤΕΙ, αρχιερείς κ.λ.π. ) μειώνοντας κι άλλο τις αποδοχές περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας, είχαν εισηγηθεί να εξαιρεθούν από την ρύθμιση αυτή οι «μάχιμοι» στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες για να μην υποστούν μείωση αποδοχών όσοι δεν υπηρετούν σε γραφεία. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η μείωση να είναι οριζόντια προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική εξοικονόμηση στα σχετικά κονδύλια των δύο υπουργείων.

Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε από το βράδυ της Δευτέρας και από τότε ασκούνται έντονες πιέσεις από ορισμένους υπουργούς αλλά και βουλευτές προς το γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου η μέιωση να είναι μικρότερη.

Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Δημοσίας Τάξεως προτάσσουν προς αυτήν την κατεύθυνση την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για διατήρηση των ειδικών μισθολογίων στα σημερινά επίπεδα. Μεταξύ άλλων ήταν και μία από τις δεσμεύσεις του κόμματός τους κατά την σύγκλιση της προγραμματικής συμφωνίας.

Τέλος, πηγές λένε πως ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να υπερψηφιστεί ένα τέτοιο μέτρο, κάτι που κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο το ποσοστό της μέσης μείωσης να είναι μάλλον μικρότερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ