Το μέγεθος της καταστροφής στη Χίο διά γυμνού οφθαλμού [εικόνες] - iefimerida.gr

Το μέγεθος της καταστροφής στη Χίο διά γυμνού οφθαλμού [εικόνες]

Το μέγεθος της καταστροφής στη Χίο διά γυμνού οφθαλμού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βιβλική είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στη Χίο, αφού περισσότερα από 120.0000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μέσα στις τέσσερις τελευταίες ημέρες, έχουν γίνει στάχτη. Οι συνέπειες της καταστροφής; Τεράστιες, με προεκτάσεις τόσο περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές.

Οι συνολικά καμένες εκτάσεις σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), ανέρχονται σε (127.400) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Ειδικότερα η σύνθεση των καμένων εκτάσεων έχει ως εξής:

α) Το 4,56% δάση πλατύφυλλων
β) Το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων
γ) Το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις
δ) Το 30,49% διάφορες φυτικές περιοχές
ε) Το 27,12% αγροτικές εκτάσεις

Η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη μεγάλες εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να φθάνουν ακόμη και το 40% του συνόλου του νησιού, γεγονός που μεταφράζεται σε τεράστια οικονομική καταστροφή για τους μαστιχοπαραγωγούς.

Εκτός από τα μαστιχόδεντρα, η φωτιά έχει κατακάψει επίσης το 60% της παραγωγής των μελισσοκόμων του νησιού.

Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τέταρτη ημέρα

Η φωτιά, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τέταρτη ημέρα, αφού υπάρχουν αρκετές εστίες, που εντοπίζονται, κυρίως, σε δύσβατα σημεία.

Μικρός σύμμαχος στο έργο τους, είναι σήμερα τα 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, γεγονός που επιτρέπει τις ρίψεις νερού από αέρος.

Τα δυο κυριότερα μέτωπα ξεκινούν κεντρικά από τον Ανάβατο. Το ένα μαίνεται δυτικά σε Ελίντα, Τηγάνι και Μακριά Άμμο και έχει φθάσει στη θάλασσα. Το άλλο κατευθύνεται βόρεια, προς το δασός Γιαννάκη

Αφήνουν αιχμές για εμπρησμό

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, άφησε αιχμές για εμπρησμό σε Χίο και Ζάκυνθο, ενώ συμπλήρωσε ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 282 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια!

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσόγκας επισήμανε ότι τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προβληματίζει το γεγονός ότι οι 4 φωτιές στη Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, όπως και η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Χίο.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ