«Πύρινος εφιάλτης» στη Χίο - Στις φλόγες το 40% των μαστιχοκαλλιεργειών - iefimerida.gr

«Πύρινος εφιάλτης» στη Χίο - Στις φλόγες το 40% των μαστιχοκαλλιεργειών

«Πύρινος εφιάλτης» στη Χίο - Στις φλόγες το 40% των μαστιχοκαλλιεργειών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε η χώρα τη Δευτέρα, αφού εκτός από τη φωτιά στη Χίο που συνέχισε το καταστροφικό της έργο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα, ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα 51 πυρκαγιές!

Η φωτιά στη Χίο

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι φωτιές στη Χίο έχουν κάψει 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δάσους, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και σημαντικές εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες εκτιμάται ότι αγγίζουν ακόμη και το 40% του συνόλου του νησιού, γεγονός αυτό συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά.

Τα δύο κυριότερα μέτωπα ξεκινούν από τον Αναβατό, από τα οποία το ένα έχει κατεύθυνση δυτικά προς Ελίντα, Τηγάνι και Μακριά Άμμο και έχει φθάσει στη θάλασσα, ενώ το άλλο κατευθύνεται βόρεια, προς το δασός Γιαννάκη.

Βελτιωμένη είναι πάντως η εικόνα στα μέτωπα του νότου.

Τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν, εκτός των άλλων, και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι είχαν σαν αποτέλεσμα οι ρίψεις νερού από αέρος να πραγματοποιούνται περιστασιακά από πυροσβεστικά ελικόπτερα.

51 φωτιές ξέσπασαν τη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα

Μέχρι αργά το βράδυ σε εξέλιξη βρίσκονταν τα μέτωπα στη Ζάκυνθο, την Τροιζήνα, τον Σολομό Κορινθίας, στο Αφράτο Αιτωλοακαρνανίας, στο Πύρριχο Λακωνίας, όπως και στις περιοχές Σκουτάρι και Δρύαλος του ίδιου νομού.

Στη Ζάκυνθο προληπτικά εκκενώθηκε το χωριό Καμπί, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκδηλώθηκαν και άλλες δύο πυρκαγιές στο νησί, στις περιοχές Υπεράγαθο και Γάλαρο, μικρότερης έντασης.

Μεγάλη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Δάριζα της Τροιζήνας και η οποία είχε κατεύθυνση προς τα νότια.Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο εξοχικά σπίτια έχουν καεί στην περιοχή όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μεγάλο ήταν και το μέτωπο στο Σολομό Κορινθίας. Ωστόσο, κανονικά διεξάγεται μετά τις 20:00 η κυκλοφορία των οχημάτων από το 3ο έως το 16ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Αργους που είχε διακοπεί νωρίτερα εξαιτίας πυρκαγιάς στο Σολομό.

Σε εξέλιξη είναι επίσης πυρκαγιά στην περιοχή Αφράτο Αιτωλοακαρνανίας, όπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο, 3 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ, 1 αεροσκάφος και 4 Πεζετέλ.

Yπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στη Βαρυμπόμπη Αττικής, στο Μονόπετρο Μαγνησίας και στα Πηγάδια της Δυτικής Μάνης.

Εν τω μεταξύ, δύο αλλοδαποί -32 ετών και 29 ετών- συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Σύρου για την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Κοχύλου Ανδρου.

Προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, 37χρονος ιδιωτικός υπάλληλος ο οποίος κατηγορείται για πρόκληση πυρκαγιών στη Ρόδο. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση.

Πολύ υψηλός την Τρίτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός προβλέπεται για την Τρίτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Νοτίου Αιγαίου (περιοχή Κυκλάδων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Yπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση ολόκληρης της χώρας από τη δύση του ηλίου μέχρι και την ανατολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ