Εξωτερική ωτίτιδα: Πώς να αντιμετωπίσετε τη νόσο των κολυμβητών

Μία ασθένεια που αγαπάει την υγρασία, ήθισται να ταλαιπωρεί τους επίδοξους κολυμβητές κυρίως τους θερινούς μήνες. Η εξωτερική ωτίτιδα είναι ουσιαστικά μια πολύ συχνή φλεγμονή που εμφανίζεται στο δέρμα που καλύπτει τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιο.

Σε γενικές γραμμές, η ασθένεια αυτή, προκαλείται από βακτηριακή επιμόλυνση. Κατά κύριο λόγο υπεύθυνα μικρόβια είναι η Ψευδομονάδα και ο Σταφυλόκοκκος, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμπλέκονται και μύκητες. Πολλές φορές εμφανίζεται αιφνίδια χωρίς προφανή λόγο.

Ποιά είναι όμως τα επώδυνα συμπτώματα της μόλυνσης αυτής και πώς μπορούμε να τα προλάβουμε;

Στα κυριότερα συμπτώματα που πιθανά υποδηλώνουν την ύπαρξη μόλυνσης στον ακουστικό πόρο, συγκαταλέγονται η φαγούρα, η ερυθρότητα και το οίδημα (πρήξιμο) του ακουστικού πόρου, η Ωτόρροια - ωτικό έκκριμα (λευκές, δύσοσμες εκκρίσεις), η παροδική βαρηκοΐα και οι εμβοές (βούισμα) λόγω της απόφραξης του ακουστικού πόρου, καθώς και ο έντονος πόνος σε κάθε άγγιγμα, τράβηγμα ή πίεση στο πτερύγιο του αυτιού, που μπορεί να επιδεινώνεται με τις κινήσεις της κάτω γνάθου.

Συχνά ο ασθενής νιώθει ότι το αυτί μπορεί να βουλωμένο και να υπάρχει αίσθημα πληρότητας, ενώ μερικές φορές οι λεμφαδένες γύρω από αυτί ή στον τράχηλο μπορεί να εμφανίσουν επώδυνη διόγκωση.

Προκειμένου να προστατευτούμε από τα επώδυνα αυτά συμπτώματα, ακόμα και αν φοβόμαστε υποτροπή ωτίτιδας που έχει μόλις παρέλθει, οι συστάσεις των ειδικών ωτορινολαρυγγολόγων είναι οι ακόλουθες:

● Πρέπει να διατηρείτε τα αυτιά στεγνά και να μην τα "σκαλίζετε".

● Μην αφήνετε το σαμπουάν να μπει στον έξω ακουστικό πόρο κατά το λούσιμο των μαλλιών. Αυτό επιτυγχάνεται τοποθετώντας ένα κομμάτι βαμβάκι στον ακουστικό πόρο, το οποίο επικαλύπτεται με ένα στρώμα βαζελίνη.

● Προσπαθήστε να μην τραυματίζετε τον έξω ακουστικό πόρο με τα δάκτυλα, θυσάνους από βαμβάκι, πετσέτες κτλ.

● Μην καθαρίζετε τον ακουστικό πόρο με θυσάνους από βαμβάκι ή μπατονέτες. Αυτό να γρατζουνίσει, να ερεθίσει το δέρμα του πόρου ή να σπρώξει κερί ή σκόνη βαθύτερα στον ακουστικό πόρο. Το αυτί έχει τη δυνατότητα να αυτοκαθαρίζεται και κομματάκια από κερί απομακρύνονται από τον ακουστικό πόρο με την αυτόματη κίνηση του δέρματος του πόρου (μηχανισμός αυτοκαθαρισμού).

● Όταν κολυμπάτε προσπαθήστε να κρατάτε τα αυτιά στεγνά. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα σκουφάκι κολύμβησης που καλύπτει τα αυτιά. Επίσης η χρήση ωτοασπίδων από σιλικόνη μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά χρησιμοποιήστε τις μόνο αν δεν ερεθίζουν το δέρμα του ακουστικού πόρου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από ξύδι (οξικό οξύ) και οινόπνευμα μετά την κολύμβηση προκειμένου να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της φυσιολογικής οξύτητας και το "στέγνωμα" του ακουστικού πόρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ