Παράλυτοι συλλαβίζουν λέξεις χάρη σε πρωτοποριακό «εγκεφαλικό σκάνερ» - iefimerida.gr

Παράλυτοι συλλαβίζουν λέξεις χάρη σε πρωτοποριακό «εγκεφαλικό σκάνερ»

Παράλυτοι συλλαβίζουν λέξεις χάρη σε πρωτοποριακό «εγκεφαλικό σκάνερ»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα νέο πρωτοποριακό μηχάνημα απεικόνισης του εγκεφάλου δημιουργήθηκε για να δώσει ελπίδα στουςανθρώπους που είναι παράλυτοι, βοηθώντας τους να συλλαβίζουν λέξεις με τη δύναμη της σκέψης τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «εγκεφαλικό σκάνερ», το οποίο βασίζεται στην τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), και δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να διαλέξουν ανάμεσα σε 27 χαρακτήρες του αγγλικού αλφαβήτου και ένα κενό. Κάθε χαρακτήρας παράγει ένα διαφορετικό αποτύπωμα αιματικής ροής στον εγκέφαλο, το οποίο ερμηνεύεται από την συσκευή και έτσι δημιουργούνται σιγά σιγά λέξεις.

Η νέα τεχνολογική εφαρμογή βασίζεται σε παλαιότερες εφαρμογές όπως η μέθοδος των πολλαπλών απαντήσεων. Αλλά η διαφοροποίηση είναι ότι καταφέρνει να αξιοποιήσει ολόκληρο το αγγλικό αλφάβητο καθώς και ένα κενό διάστημα.

«Η καινοτόμος αυτή συσκευή συλλαβισμού αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην επικοινωνία που δεν εξαρτάται από την κίνηση», εξηγεί η Δρ Μπεττίνα Σοργκερ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που συμμετείχε στην έρευνα.

Αξιοποιώντας στοιχεία από μελέτη του Βρετανού νευροεπιστήμονα Αντριαν Όουεν, η Δρ Σοργκεν επιχείρησε να συνδυάσει την fMRI, τις πνευματικές ικανότητες και πειραματικά σχέδια για να ερμηνεύσει σκέψεις, κατά γράμμα, και έτσι να δώσει την δυνατότητα της αμφίδρομης επικοινωνίας κατά την απουσία κινητικής συμπεριφοράς.

Όπως μάλιστα εξηγεί η ερευνήτρια, επειδή η μη επεμβατική συσκευή απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια και διεισδυτικότητα, είναι άμεσα λειτουργική και έχει μεγάλες δυνατότητες στην κλινική πρακτική, τόσο ως προς την διάγνωση όσο και προς την εδραίωση μεσοπρόθεσμης επικοινωνίας με ασθενείς που έχουν σοβαρά εξασθενημένη κινητική λειτουργικότητα και επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ