Ερχονται εκκαθαριστικά «φωτιά» – Σε επτά δόσεις η αποπληρωμή φόρου - iefimerida.gr

Ερχονται εκκαθαριστικά «φωτιά» – Σε επτά δόσεις η αποπληρωμή φόρου

Ερχονται τα εκκαθαριστικά – Σε επτά δόσεις η αποπληρωμή φόρου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν τα εκκαθαριστικά στα χέρια χιλιάδων φορολογουμένων οι οποίοι εξάντλησαν τις παρατάσεις που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών και περίμεναν την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν τη δήλωση φόρου εισοδήματος υπό το φόβο των υψηλών επιβαρύνσεων.

Την ίδια ώρα σε ισχύ έχει τεθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση -υπό προϋποθέσεις- του φόρου σε επτά μηνιαίες δόσεις. Παράλληλα, ενεργοποιούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο οφειλών, σε μια προσπάθεια να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, ενώ αναμένονται και νέες αλλαγές στο σύστημα των ρυθμίσεων.

Οσον αφορά στη διευκόλυνση των επτά μηνιαίων δόσεων για τη σταδιακή πληρωμή του φόρου, η σχετική δυνατότητα τέθηκε από την περασμένη βδομάδα σε ισχύ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προχώρησε στη μετατροπή των δόσεων όλων των δικαιούχων και ενεργοποίησε την εφαρμογή αναζήτησης των νέων ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα της http://www.gsis.gr (Επιλογή Αναμόρφωση δόσεων Φόρου Εισοδήματος). Εκεί οι φορολογούμενοι μπορούν με τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης, που βρίσκεται τυπωμένος στο εκκαθαριστικό που τους έχει αποσταλεί, να εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο με τους κωδικούς πληρωμής των νέων δόσεων. Αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται στο έγγραφο http://www.gsis.gr/on_line_ypiresies/polites/IncDoseInfo.pdf. Να σημειωθεί ότι δείγμα του νέου ειδοποιητηρίου εστάλη και στις τράπεζες, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση φόρου μέχρι 300 ευρώ παραμένει εφάπαξ, οι φορολογούμενοι που ευεργετούνται είναι όσοι δηλώνουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, ενώ οι δόσεις είναι μηνιαίες με τελευταία το Φεβρουάριο 2013.

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα οι οφειλέτες έχουν δυο δυνατότητες είτε να αποπληρώσουν άμεσα τα τα χρέη τους, είτε σε 45 δόσεις, με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων), είτε σε 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου) αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων, με τις δόσεις να ξεκινούν από τα 100 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ