Οι ΗΠΑ πίσω από την ανατροπή του Ερμπακάν από τον Στρατό το 1996; - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ πίσω από την ανατροπή του Ερμπακάν από τον Στρατό το 1996;

Οι ΗΠΑ πίσω από την ανατροπή του Ερμπακάν από τον Στρατό το 1996;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λεπτομέρειες για τον ρόλο του Στρατού αλλά και άλλων σημαντικών προσώπων στην ανατροπή της κυβέρνησης του Ερμπακάν το 1996 στην Τουρκία, αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος ο οποίος δείχνει τις ΗΠΑ να έχουν υποκινήσει την στάση αυτή.

Όπως φαίνεται, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπιλ Κλίντον, Γουόρεν Κρίστοφερ, προέτρεψε Τούρκους στρατιωτικούς, να ανατρέψουν την συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Μάλιστα σύμφωνα με το tovima.gr, ο πρόεδρος της σχετικής επιτροπής στην τουρκική Βουλή που διενήργησε την συγκεκριμένη έρευνα για την συμμετοχή παλαιών πολιτικών προσώπων, κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή, Φράνσις Ριτσιαρντόνε, προκειμένου να δώσει εξηγήσει.

Η ιστορία φαίνεται να έχει όλο και μεγαλύτερες βάσεις καθώς ο άλλοτε υπουργός και στενός συνεργάτης του Νεσμετίν Ερμπακάν, Ρεσάι Κουτάν, ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά από πιέσεις του Στρατού και φυσικά μετά την υπόδειξη του Γουόρεν Κρίστοφερ, δήλωσε πως έχει στην κατοχή του μέχρι και το τηλεγράφημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Ο Κουτάν είπε μάλιστα πως θα το παραδώσει και στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής.

Η «Millyiet» παρέθεσε στο φύλλο της το εν λόγω τηλεγράφημα, στο οποίο ο Αμερικανός υπουργός εκφράζει την «ζωηρή ανησυχία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο λόγος; Το ενδεχόμενο να στραφεί η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προς τον μουσουλμανικό κόσμο, κυρίως λόγω της ιδεολογίας του Ερμπακάν ο οποίος χαρακτηριζόταν ως ισλαμιστής.

Ο Γουέορν Κρίστοφερ στην συνέχεια εκθειάζει το πόσο σημαντικός στρατηγικός εταίρος είναι για τις ΗΠΑ η Τουρκία, ενώ υποδεικνύει πως ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να ασκήσει περισσότερες πιέσεις προκειμένου η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας να μην αλλάξει.

Τέλος υπενθυμίζεται πως ο Ερμπακάν επανειλημμένως έχει δηλώσει πως ανατράπηκε, ενώ το τηλεγράφημα του Κρίστοφερ στάλθηκε στον τότε υπουργό Προεδρίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ