Η Χίος στις φλόγες - Πύρινη λαίλαπα καίει ανεξέλεγκτα λόγω ισχυρών ανέμων [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Χίος στις φλόγες - Πύρινη λαίλαπα καίει ανεξέλεγκτα λόγω ισχυρών ανέμων [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Μάρκος, στις Καρυές της Χίου, κατακαίγοντας ότι βρεθεί μπροστά της, ενώ τρία χωριά έχουν ήδη εκκενωθεί.

Το πύρινο μέτωπο καίει μέχρι τώρα χαμηλή βλάστηση και πευκοδάσος. Η πυρκαγιά δεν απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές αλλά βρίσκεται κοντά σε τρία χωριά. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώθηκε το χωριό Λιθί, λόγω των πυκνών καπνών. Η εκκένωση έγινε οργανωμένα προς την παραλία του νησιού, καθώς το χωριό δεν απειλήθηκε, αλλά οι πυκνοί καπνοί δυσχέραιναν την υγεία των κατοίκων. Το ίδιο έγινε και στα χωριά Βέσσα και Ελάτα, όπου κάτοικοι αποφάσισαν, σύμφωνα να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, εξαιτίας του καπνού που κατακλύζει την περιοχή

Παράλληλα, εκκενώθηκε το Ναυτικό Κλιμάκιο του Προβατά, ενώ σε επιφυλακή είναι ένα στρατόπεδο στο Καμπί για την εκκένωση του αν χρειαστεί, καθώς εκεί αποθηκεύονται τα καύσιμά του Στρατού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Γανιάρης ζήτησε την κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Στις 9.30, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από τη φωτιά κινδύνεψε σοβαρά η Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων, αφού οι φλόγες έγλειψαν στην κυριολεξία το μοναστήρι, έκαψαν τα αιωνόβια κυπαρίσσια της εισόδου του, τα γύρω αμπέλια αλλά και στρώματα από τα πρώτα κελιά. Ευτυχώς, η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα και οι επίγειες πυροσβεστικές και εθελοντικές δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί απέτρεψαν την καταστροφή του.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 20 μέλη πεζοπόρου τμήματος. Παράλληλα, νερό ρίχνουν οκτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Ενώ στην κατάσβεση βοηθούν 40 εθελοντές, 79 στρατιώτες και επτά οχήματα ΟΤΑ

Ωστόσο, η ισχυρή ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως 8 μποφόρ, δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ