Δύο χρόνια φυλακή στις Pussy Riot - Κρίθηκαν ένοχες για «χουλιγκανισμό» - iefimerida.gr

Δύο χρόνια φυλακή στις Pussy Riot - Κρίθηκαν ένοχες για «χουλιγκανισμό»

Δύο χρόνια φυλακή στις Pussy Riot - Κρίθηκαν ένοχες για «χουλιγκανισμό»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δύο χρόνια φυλακή καταδικάστηκε κάθε μια από τις τρεις γυναίκες μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, αφού, το Δικαστήριο της Μόσχας τις έκρινε «ένοχες για χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος». H απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Διεθνούς Αμνηστίας, όσο και πρεσβ είας των ΗΠΑ στη Ρωσία, ενώ την επίκρινε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.

Η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, η Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και η Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, καταδικάστηκαν επειδή τον Φεβρουάριο τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου «η Τολοκονίκοβα, η Αλεξίνα και η Σαμούτσεβιτς διέπραξαν μια πράξη χουλιγκανισμού και παραβίασαν τη δημόσια τάξη δείχνοντας προφανή έλλειψη σεβασμού για την κοινωνία».

«Οι πράξεις των γυναικών ήταν ιερόσυλες, βλάσφημες και παραβίασαν τους κανόνες της εκκλησίας».

Επέκρινε την απόφαση η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου,με μια από τους εκπρόσωπους να τη χαρακτηρίζει «απόπειρα φίμωσης των τριών γυναικών».

«(Η απόφαση) έχει στόχο να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση σε οποιονδήποτε άλλο τολμήσει να επικρίνει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την κυβέρνησή του», πρόσθεσε σε τηλεφωνική της συνέντευξη η εκπρόσωπος αυτή.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει τις γυναίκες «φυλακισμένες συνείδησης», επισημαίνοντας ότι κρατούνται απλώς και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου, ενώ επισημαίνει ότι «έχουν εκφράσει τις απόψεις τους ειρηνικά».

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τα μέλη των Pussy Riot «αμέσως και χωρίς όρους».

Αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία: Δυσανάλογη η ποινή

Από την πλευρά της η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία επέκρινε την καταδίκη των τριών γυναικών επισημαίνοντας ότι η ποινή τους είναι «δυσανάλογη».

«Η σημερινή καταδίκη στην υπόθεση των Pussy Riot μοιάζει να είναι δυσανάλογη με τις πράξεις τους», ανέφερε στα ρωσικά η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία στον λογαριασμό της στο twitter.

ΕΕ: Η απόφαση του Δικαστηρίου προκαλεί βαθιά απογοήτευση

Στο μεταξύ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον επέκρινε την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου του Χαμοβνιτσέσκι στη Ρωσία σχετικά με την υπόθεση των μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, Μαρία Αλεξίνα και Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς. Αυτή η απόφαση είναι δυσανάλογη», εκτίμησε η Αστον σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ