Μοντέλο ΑΤΕ θα εφαρμοστεί και για την πώληση της ΛΑΡΚΟ - iefimerida.gr

Μοντέλο ΑΤΕ θα εφαρμοστεί και για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Μοντέλο ΑΤΕ θα εφαρμοστεί και για την πώληση της ΛΑΡΚΟ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λύση στα πρότυπα της πώλησης της ΑΤΕ εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση της ΛΑΡΚΟ. Μετά τις άκαρπες προσπάθειες αποκρατικοποίησης του παρελθόντος και παρά το σοβαρό ενδιαφέρον για τα αποθέματα νικελίου που υπάρχουν στα προς εκμετάλλευση κοιτάσματα και με τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές υπολογίζονται σε 16 δισ. δολάρια, επανέρχεται το σενάριο να κλείσει η σημερινή ΛΑΡΚΟ και να σπάσει σε «καλή» και «κακή» ακολουθώντας το παράδειγμα της ΑΤΕ.

Το «κακό» κομμάτι στο οποίο θα μείνουν τα βάρη του παρελθόντος (συσσωρευμένες ζημιές άνω του ενός δισ. ευρώ) θα τεθεί σε εκκαθάριση, ενώ το «καλό» θα ιδιωτικοποιηθεί.

Οι εξελίξεις αυτές, τις οποίες δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», μετά και την απομάκρυνση του διοικητή της εταιρείας Ιωάννη Μπρατάκου έχουν προκαλέσει ήδη αναστάτωση στους 1.000 περίπου εργαζομένους οι οποίοι υπερασπιζόμενοι την εργασία τους προβάλλουν το επιχείρημα ότι τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία έχει περάσει στην κερδοφορία (με κέρδη περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο).

Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι κανένας αγοραστής δεν θα υπάρξει για τη ΛΑΡΚΟ λόγω των συσσωρευμένων ζημιών καθώς και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που λάμβανε η εταιρεία από το ελληνικό κράτος. Παράλληλα το υψηλό εργατικό κόστος που είχε διαμορφωθεί στην εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια που ήταν αυξημένη η παραγωγή της με τις υψηλές αμοιβές και τα μπόνους παραγωγής αποθαρρύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ προκάλεσαν και κατά το παρελθόν ενδιαφέρον τόσο Ελλήνων όσο και ξένων επενδυτών. Στην παρούσα φάση, το νέο σχέδιο πώλησης που τελεί υπό την έγκριση της Τρόικα προβλέπει ο επενδυτής να αναλάβει παράλληλα με την επιχείρηση και το δικαίωμα εκμετάλλευσης τόσο των ορυχείων της εταιρείας όσο και των λιμενικών εγκαταστάσεων στη Λάρυμνα. Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από τον Όμιλο Μυτιληναίου ενώ από το εξωτερικό το κύριο ενδιαφέρον υπήρξε από την ελβετική Glencore.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ