Τουλάχιστον 60 νεκροί από κατάρρευση χρυσωρυχείου στο Κονγκό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, κατάρρευση χρυσωρυχείου προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον 60 εργάτες σε απομακρυσμένη περιοχή της βορειοανατολικής Δημοκρατίας του Κονγκό. Οι μεταλλωρύχοι βρίσκονταν 100 μέτρα κάτω από το έδαφος.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Okapi, ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το ατύχημα συνέβη αφότου παράνομοι μεταλλωρύχοι βιάστηκαν να φτάσουν πρώτοι στον πάτο του λάκκου, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα τοιχώματα, θάβοντάς τους όλους κάτω από τόνους χώματος.

Τις προσπάθειες διάσωσής τους δυσχέρανε το γεγονός ότι η πυκνή ζούγκλα τελεί υπό τον έλεγχο παραστρατιωτικής ομάδας.

Τοπικός κυβερνητικής αξιωματούχος δήλωσε στο σταθμό πως το χρυσωρυχείο είχε εγκαταλειφθεί έπειτα από συγκρούσεις του κονγκολέζικου στρατού και παραστρατιωτικής οργάνωσης υπό την ηγεσία του Πολ Σεντάλα.

Την περιοχή - πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού και κασσίτερου - εκμεταλλεύονται οι εταιρείες AngloGold Ashanti και Randgold.

Τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν πολύ συχνά στο Κονγκό, κυρίως λόγω της απόλυτης απουσίας μέτρων ασφάλειας, ενώ πολλοί μεταλλωρύχοι εργάζονται υπό την απειλή των όπλων, καθώς τα πλούσια σε κοιτάσματα μετάλλων εδάφη της αφρικανικής χώρας αποτελούν αντικείμενο έριδας ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τις πολυάριθμες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ