ΗΠΑ και Ισραήλ προειδοποιούν: Η Ευρώπη αφήνει την Χεζμπολάχ να δρα ανενόχλητη - iefimerida.gr

ΗΠΑ και Ισραήλ προειδοποιούν: Η Ευρώπη αφήνει την Χεζμπολάχ να δρα ανενόχλητη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές της Σιιτικής οργάνωσης δρουν χωρίς περιορισμούς στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας χρήματα που διοχετεύονται στην ηγεσία της οργάνωσης στο Λίβανο.

Η Ουάσινγκτον και η Ιερουσαλήμ επιμένουν ότι η Χεζμπολάχ αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, υπό την αιγίδα του Ιράν, η οποία συνεργάζεται στενά με την Τεχεράνη με σκοπό την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών αντεπαναστατικών δυνάμεων της Συρίας και πως παρ' όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει ως λιβανέζικο κοινωνικο-πολιτικό κίνημα.

Καθώς το ενδεχόμενο χτυπήματος των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από το Ισραήλ γίνεται όλο και ενυπόστατο, ειδικοί αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποιούν πως το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα απαντήσουν με επιθέσεις σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο εδάφη, όπως συνέβη τον προηγούμενο μήνα στη Βουλγαρία, όπου τρομοκρατική επίθεση σε όχημα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πέντε Ισραηλινοί τουρίστες.

Ενώ πιστεύεται πως η οργάνωση ενεργεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου, επίκεντρο της δραστηριότητάς της θεωρείται η Γερμανία, η οποία αριθμεί περί τα 950 μέλη και υποστηρικτές.

Από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και δώθε, η Χεζμπολάχ έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας σιωπηλά χρήματα τα οποία καταλήγουν στο Λίβανο, όπου αξιωματικοί της τα χρησιμοποιούν για μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, όπως για την ανέγερση σχολείων και νοσοκομείων, τη δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και την πραγματοποίηση τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτηρίσει την οργάνωση τρομοκρατική περιπλέκει τις προσπάθειες της Δύσης να δράσει αποτελεσματικά όσον αφορά τόσο το χτύπημα στη Βουλγαρία όσο και την Συριακή εξέγερση.

Μία εβδομάδα μετά την ανατίναξη του οχήματος στη Βουλγαρία, ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ μετέβη στις Βρυξέλλες για συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπου ζήτησε τη συμπερίληψη της Χεζμπολάχ στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάταια όμως,...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ