Η Τάμι Σμιθ είναι η πρώτη ομοφυλόφιλη στρατηγός των ΗΠΑ

Ονομάζεται Τάμι Σμιθ είναι στρατηγός του αμερικανικού στρατού και έγραψε Ιστορία άφου τα χρυσά αστέρια της απένειμε... η σύζυγος της.

Η 49χρονη στρατιωτικός του αμερικανικού στρατού έγινε η πρώτη ομοφυλόφιλη αξιωματικός που κατακτά το βαθμό του στρατηγού.

Η προαγωγή της έγινε την Παρασκευή 10 Αυγούστου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο των Γυναικών στο Άρλινγκτον

Τα τέσσερα αστέρια τής απένειμε η επί δεκαετία σύντροφός της και από το το 2011 επισήμως σύζυγος της, Τρέισι Χέπνερ.

Με το νέο της βαθμό η Τάμι Σμίθ ανέλαβε αναπληρωτής διοικητής του Γραφείου Αποθεματικού του αμερικανικού στρατού, στην Ουάσινγκτον.

Η προαγωγή της έρχεται μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να καταργήσει το μέτρο «Don't ask, don't tell» (DADT), που είχε θεσπίσει το 1993 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, και απαγόρευε στους στρατιωτικούς να δηλώνουν ανοιχτά την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργούσε διακρίσεις στις τάξεις του στρατού και κατόπιν αυτού ψήφισε για την κατάργησή της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη σχετική απόφαση στις 22 Δεκεμβρίου 2010, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Σεπτεμβρίου 2011.

«Όλα αυτά δεν ασκούν επιρροή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε αυτό. Εκείνο που έχει σημασία είναι η υπεράσπιση των αξιών του Στρατού και την ευθύνη που φέρουμε», δήλωσε η στρατηγός στην εφημερίδα «Stars and stripes». «Για μένα, το σημαντικό στην ιστορία είναι οι ίσες ευκαιρίες που προσφέρονται».

Στο εξής, όπως παραδέχθηκε και η ίδια, θα μπορεί να βγαίνει πιο ευκόλα για ποτό ή φαγητό με τη σύζυγο της, χωρίς να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πράξη τους!

«Η υποστήριξη που έχουμε είναι εξαιρετική», δήλωσε από την πλευρά της η σύζυγος της στρατηγού, Τρέισι Χέπνερ. «Δεν είναι έκπληξη για μένα η αποδοχή του κόσμου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε έως και εορταστική. Φαίνεται σαν να μην έχει αλλάξει για μας κάτι σημαντικό, στην πραγματικότητα όμως τα πάντα έχουν αλλάξει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ