Η σχολή της Χάλκης είναι πλήρως έτοιμη -Περιμένει την τελική άδεια από την Τουρκία - iefimerida.gr

Η σχολή της Χάλκης είναι πλήρως έτοιμη -Περιμένει την τελική άδεια από την Τουρκία

Η σχολή της Χάλκης είναι πλήρως έτοιμη -Περιμένει την τελική άδεια από την Τουρκ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι έτοιμη να ανοίξει τις θύρες της μόλις οι τουρκικές Αρχές ανάψουν το «πράσινο φως» τονίζει, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος, όπου στεγάζεται η Θεολογική Σχολή.

«Αισθανόμαστε πως είμαστε πολύ κοντά στην ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής, γι' αυτό και πιστεύουμε στην καλή πίστη της τουρκικής κυβέρνησης και γενικά του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία σ' αυτό το θέμα» αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο Μητροπολίτης Προύσης.

«Όπως γνωρίζετε, στο θέμα της Χάλκης υπάρχει και μία στροφή 180 μοιρών της αντιπολίτευσης, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, εάν και όταν αποφασίσει, να εκδώσει την άδεια επαναλειτουργίας της» προσθέτει.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι προετοιμασίες για την «επόμενη μέρα» έχουν ξεκινήσει. Η Σχολή είναι έτοιμη να δεχθεί τους 25 φοιτητές του πρώτου έτους. Οι επίσημες γλώσσες, υποχρεωτικές για όλους τους σπουδαστές, θα είναι η ελληνική και η αγγλική. Οι φοιτητές στη Χάλκη, όπως ίσχυε και παλιά, θα προέρχονται από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και από άλλες Ορθόδοξες και Χριστιανικές Εκκλησίες.

«Είχαμε πάντοτε Αγγλικανούς, Ρωμαιοκαθολικούς, Αιθίοπες...» επισημαίνει ο κ. Ελπιδοφόρος. «Η Εκκλησία αναλάμβανε να εξασφαλίζει δωρεές και διάφορα εισοδήματα, για να μπορέσει να παράσχει δωρεάν εκπαίδευση, διαμονή και διατροφή σε όλους τους φοιτητές, που πάντοτε έμεναν μέσα ως αδελφοί της Μονής» επισημαίνει.

Στην ερώτηση γιατί να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης, τη στιγμή που υπάρχουν Σχολές στην Ελλάδα, αλλά και στη Βοστώνη, ο Μητροπολίτης Προύσης λέει χαρακτηριστικά: «Η Σχολή προϋπήρχε και έκλεισε με έναν άδικο και προσβλητικό τρόπο, και για την Εκκλησία μας και για την Ομογένειά μας. Η Σχολή λειτουργούσε από το 1844, αδιαλείπτως. Εδωσε Πατριάρχες, Προκαθημένους σ' όλη την Ορθοδοξία. Επομένως, είναι μία από τις Σχολές οι οποίες αποτελούν για την Εκκλησία και για το Πατριαρχείο μας έναν θεσμό. Πέρα από αυτό, υπάρχει και το θέμα του ανθρωπίνου δικαιώματος στην Παιδεία».

Ελπίδα και θάρρος για το μέλλον

Αναφερόμενος στο πνεύμα της Χάλκης, το οποίο διαφοροποιεί τους απόφοιτους της Σχολής, ο κ. Ελπιδοφόρος σημειώνει ότι το ήθος τους είναι εκκλησιαστικό, μοναστικό, αλλά όχι περιθωριακό και συντηρητικό, με την έννοια των ακροτήτων.

«Ο κάθε απόφοιτος της Χάλκης- τονίζει- είναι ένας Οικουμενικός κληρικός. Είναι εκείνος, που θα μπορεί να πάει οπουδήποτε στον Κόσμο, να αναλάβει οποιαδήποτε ενορία, θα ομιλεί ξένες γλώσσες, θα μπορεί να έχει επικοινωνία με τον γείτονά του, τον Ρωμαιοκαθολικό, τον Προτεστάντη, τον Εβραίο, τον Μουσουλμάνο, και δεν θα 'γκετοποιεί' την Ορθοδοξία».

Ο Μητροπολίτης Προύσης επισημαίνει ακόμη πως δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στη Χάλκη και γενικά στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Τουρκία, όπου «γενικά το κράτος και οι θεσμοί έχουν πάψει να είναι εχθρικοί και επιθετικοί προς την Ομογένεια και το Πατριαρχείο».

Χαρακτηρίζει δε «παρηγοριά και στήριγμα» τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος «βλέπει πολύ μακριά και βάσει αυτών των οραμάτων σχεδιάζει και την πορεία της Εκκλησίας», ενώ σημειώνει πως στο Πατριαρχείο τα πράγματα πηγαίνουν καλά.

«Ο Πατριάρχης μας, όπως γνωρίζετε, είναι ένας αεικίνητος ηγέτης, ο οποίος είναι η πηγή έμπνευσης και δύναμης για όλους μας. Έρχονται νέα στελέχη, έχουμε νέους κληρικούς στην Πατριαρχική Αυλή και γενικότερα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στο Μοναστήρι στο οποίο διακονώ. Υπάρχει μία κίνηση προς τα εμπρός, η οποία μας δίνει ελπίδα και θάρρος για το μέλλον» υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ