Βραβεία εις μνήμην Νίκου Θέμελη στην Ανδρο - iefimerida.gr

Βραβεία εις μνήμην Νίκου Θέμελη στην Ανδρο

Βραβεία εις μνήμην Νίκου Θέμελη στην Ανδρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 20 Αυγούστου στην Χώρα της Άνδρου θα απονεμηθούν τα λογοτεχνικά βραβεία «Νίκος Θέμελης» τα οποία θεσμοθετήθηκαν από τον Δήμο. Η απονομή των βραβείων θα λάβει χώρα στην διάρκεια σειράς εκδηλώσεων που θα πλαισιωθούν και με συναυλία του Νότη Μαυρουδή.

Η επιτροπή λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» αποφάσισε να απονείμει το λογοτεχνικό βραβείο στην Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το έργο της «Τρυφερός Σύντροφος» που αναφέρεται στον πρωτοπόρο Έλληνα Κοινωνιολόγο Γιώργο Σκληρό. Το βραβείο θα το απονείμει στη Χώρα της Ανδρου ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στενότατος συνεργάτης του οποίου υπήρξε ο Νίκος Θέμελης.

Στις 20 Αυγούστου, στην ίδια εκδήλωση, θα απονεμηθούν και τα βραβεία του μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού που θεσμοθετήθηκε από το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Άνδρου.

O Νίκος Θέμελης πρωτοεμφανίσθηκε στη λογοτεχνία στα πενήντα του χρόνια, σε μια περίοδο ηλικιακής ακμής και ταυτόχρονα σε μια στιγμή κορύφωσης της δημόσιας σταδιοδρομίας του στην πολιτική.

Ξεκίνησε μόλις το 1998, με το μυθιστόρημα «Η αναζήτηση», το οποίο ήταν η αρχή της τριλογίας του. Με την πρώτη του κιόλας εμφάνιση προκάλεσε αίσθηση. «Η αναζήτηση» σημείωσε υψηλές πωλήσεις, όπως και τα επόμενα βιβλία. Η τριλογία ολοκληρώθηκε με τα βιβλία «Η ανατροπή» (2000) και «Η αναλαμπή» (2003). Το 2005 εκδόθηκε το «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας», το 2007 το «Μια ζωή, δυο ζωές» και το 2008 το μυθιστόρημα «Οι αλήθειες των άλλων» (όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος»). Το τελευταίο του μυθιστόρημα, «Η συμφωνία των ονείρων», κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2010 από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, το Doerpfeld Gymnasium. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μετά το στρατιωτικό του συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου το 1975 έκανε και το διδακτορικό του σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Από το 1981 υπήρξε συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, ακολουθώντας τον στα Υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα μεταξύ 1996-2004. Μιλούσε Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά.

Η λογοτεχνία δεν ήταν πάρεργο, χόμπι, ή μια ερασιτεχνική ίσως δραστηριότητα, που θα αποφόρτιζε ενδεχομένως τον συγγραφέα από την τρομακτική ένταση που συνεπάγεται η άσκηση εξουσίας. Ο συγγραφέας Θέμελης υπήρξε ο βασικός εισηγητής του καινούργιου τρόπου με τον οποίο γράφεται σήμερα στην Ελλάδα το ιστορικό μυθιστόρημα. Με την εικαστική φαντασία, την αισθητηριακή αναπλαστικότητα και την μυθοποιητική του δύναμη, ο Θέμελης κατόρθωσε να δημιουργήσει ολοζώντανους ανθρώπους μαζί με τις περιπέτειες του βίου τους.

Τόπος στα δύο πρώτα μυθιστορήματά του είναι ο χώρος των τουρκοκρατούμενων κέντρων του ελληνισμού στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού (Μυτιλήνη, Σιάτιστα, Ζαγόρια). Κι ακόμα είναι ο χώρος του μείζονος ελληνισμού (Μικρά Ασία, χερσόνησος του Αίμου, παραευξείνιες περιοχές). Και επίσης ήρωές του είναι άνθρωποι αυτοδημιούργητοι, φιλόπονοι κι επινοητικοί, φίλοι της προόδου και εχθροί των δυνάμεων του συντηρητισμού.

«Η αναζήτηση» εκδόθηκε στα γερμανικά ("Jenseits von Epirus", Piper Verlag, 2001), στα ιταλικά ("La ricerca", Crocetti Editore, 2001) και στα τουρκικά ("Arayis", Dogan Kitapcilik AS, 2002). «Η ανατροπή» μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ιταλικά (Crocetti) και στα τουρκικά ("Yikilis", Dogan Kitapcilik AS, 2004). To «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας» μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ρουμανικά ("Pentru insotirea no astra", Omonia Editura, 2006).

Σπάνια συναντά κανείς πολυδιάστατες προσωπικότητες σαν την δική του. Συνδύαζε επιστημονική συγκρότηση, μόρφωση και καλλιτεχνικά ταλέντα, κουλτούρα, πολιτική σκέψη και εξαιρετικό χιούμορ, όλα αυτά με την πραγματική τους έννοια και σε μια εποχή που η Ελλάδα έδειχνε ήδη ότι το τεράστιο έλλειμμα τέτοιων ανθρώπων ήταν και παραμένει το μεγάλο της πρόβλημα. Αν στα προηγούμενα προστεθούν η αγωγή και η ευγένεια, που τον διέκριναν σε όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινότητάς του, μπορούμε να μιλάμε για την επιτομή του αστού που σπανίζει στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ