Σε πύρινο κλοιό το Άγιον Όρος - Αγωνία για τη Μονή Χιλανδαρίου - iefimerida.gr

Σε πύρινο κλοιό το Άγιον Όρος - Αγωνία για τη Μονή Χιλανδαρίου

Σε πύρινο κλοιό το Άγιον Όρος - Αγωνία για τη Μονή Χιλανδαρίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eκτός ελέγχου παραμένει για τέταρτη ημέρα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο 'Αγιον Όρος, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να περνούν μια δύσκολη νύχτα καθώς μέχρι το πρωΐ της Κυριακής δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Στη χερσόνησο του Άθω επιχειρεί και ο στρατός μετά από εντολή του αρμόδιου υπουργού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, όπου διατέθηκαν 5 αεροσκάφη CL-415, 9 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Ε/Π CH-47D, 21 Αξιωματικοί και 268 Οπλίτες από ΓΕΣ, 20 Σμηνίτες από ΓΕΑ, 40 Οχήματα διαφόρων τύπων, 4 Ρυμουλκά, 7 Υδροφόρες, 7 Προωθητές Γαιών και 6 Αρματοφορείς.

Στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται από την Παρασκευή ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ενώ η μεγάλη πυρκαγιά έχει προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση, κυρίως των ορθόδοξων χωρών με Σερβία και Βουλγαρία να ενισχύουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αεροσκάφη θα στείλει άμεσα και η Ρωσία.

Το μέτωπο της φωτιάς παραμένει πολύ μεγάλο και σε δύσβατη περιοχή. Έτσι ο στρατός προσπαθεί με μηχανήματα να ανοίξει δρόμους παραμερίζοντας βράχους. Ωστόσο ιδιάιτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μετά τις 8 θα σταματήσουν τα εναέρια μέσα.

Η πύρινη λαίλαπα εντοπίζεται μεταξύ των θέσεων «Γιοβάνιτσα» και «Πρώτο Νερό» και κινείται προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλείται μέχρι στιγμής η Μονή.

Οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, ωστόσο το απόγευμα του Σαββάτου άρχισαν να υποχωρούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ