Η τρύπα 2,2 δισ. ευρώ, γίνεται «εφιάλτης» για νέα μέτρα το 2012 - iefimerida.gr

Η τρύπα 2,2 δισ. ευρώ, γίνεται «εφιάλτης» για νέα μέτρα το 2012

Τρύπα 2
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο παλεύει να βρει τα 11,5 δισ. ευρώ για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση και να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία, τα μαντάτα από το μέτωπο των εσόδων προκαλούν πραγματικό σοκ, καθώς δείχνουν τερατώδεις αποκλίσεις έναντι των στόχων και επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα το 2012.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει ορθά - κοφτά στη Τρόικα ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται, παίρνοντας πάνω του τη προσπάθεια συγκράτησης του φετινού Ελλείμματος στα προβλεπόμενα επίπεδα, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι με τη συμπλήρωση του 7μηνου η «τρύπα» ξεπέρασε τα 2,2 δισ. ευρώ, έχοντας μάλιστα διευρυνθεί κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα!

Το υπουργείο μπορεί να ισχυρίζεται ότι η «τρύπα» είναι κατά βάση λογιστική και οφείλεται στις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει κανέναν ότι η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος συνεπάγεται πλέον αυτομάτως και είσπραξη, εξ´ ου και η πρόσφατη ρύθμιση για τη καταβολή έως και σε επτά δόσεις με την... ελπίδα ότι θα εισπραχθεί μέρος των 6,1 δισ. ευρώ που περιμένει το υπουργείο Οικονομικών.

Οσον αφορά στη συγκράτηση του Ελλείμματος σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου, αυτή οφείλεται στη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών - κάτι που μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με δεδομένο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 6,8 δισ. ευρώ - αλλά και στο «ψαλίδι» στις επενδυτικές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η εσωτερική στάση πληρωμών είναι αυτή τη στιγμή το «σωσίβιο» του Προϋπολογισμού...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ