Για τον Πάολο Κοέλιο ο «Οδυσσέας» του Τζέημς Τζόις δεν αξίζει τίποτα

Ο Πάολο Κοέλιο είναι ένας μοντέρνος συγγραφέας. Απόδειξη, έχει έναν λογαριασμό τουίτερ. Σε τέσσερις γλώσσες (πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά) εκφράζει τις απόψεις του για τον χρόνο που κυλά και αποτυπώνει τα αποφθέγματά του για τη μοίρα, τον θάνατο, το όνειρο.

«Η ζωή έχει δύο τρόπους για να δοκιμάσει τη θέληση κάποιου. Να κάνει ότι τίποτα δεν συμβαίνει. Η να κάνει ότι όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα» είναι ένα από αυτά.

Η επίσης: «Δεν έχει νόημα να καταλάβουμε το σύμπαν αφού είμαστε μόνοι στον κόσμο», «Μπορούμε να πουλήσουμε το χρόνο μας αλλά δεν μπορούμε να τον εξαγοράσουμε» κ.λπ.

Πάνω από 5 εκατομμύρια πιστοί λαμβάνουν τα σοφά μηνύματα του συγγραφέα. Κι εκείνος δείχνει ένα παθιασμένο ενδιαφέρον για τον θόρυβο της ζωής που περνάει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απόψεις σαν αυτές εξέφρασε ο διάσημος συγγραφέας στην βραζιλιάνικη εφημερίδα Fohla του Σάο Πάολο με αφορμή την παρουσίαση του 22ου μυθιστορήματός του Manuscrito encontrado em Accra (Το χειρόγραφο που βρέθηκε στην Accra).

Στη συνέντευξη εξομολογείται ότι θέλει να φορέσει το κοστούμι του πραγματιστή και της νεωτερικότητας και δηλώνει ότι το τουίτερ είναι για εκείνον «ένα μπαρ όπου ακουμπάει τους αγκώνες του για να πιάσει τον αέρα της εποχής και να ακούσει τις φλυαρίες των αναθρώπων». Δηλώνει επίσης ότι ταξιδεύει, πολύ, σε περίεργες χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν.

Και γιατί διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες (πράγματι, ο Αλχημιστής μεταφράστηκε σε 70 γλώσσες); Γιατί, απαντάει ο ίδιος, κατάφερε να γίνει ο συγγραφέας του παγκοσμιοποιημένου πλανήτη. Η νεωτερικότητα, όπως λέει, είναι η τέχνη να κάνεις απλό κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και προσθέτει:

«Οι συγγραφείς θέλουν συχνά να εντυπωσιάσουν τους συναδέλφους τους. Ενα από τα βιβλία που έκανε το μεγαλύτερο κακό στην παγκόσμια λογοτεχνία είναι ο «Οδυσσέας» του Τζέημς Τζόις. Είναι μόνο στυλ, δεν αξίζει τίποτα».

Αυτή η τελευταία φράση κάνει από τότε τον γύρο του λογοτεχνικού κόσμου. Το μεγαλύτερο έργο του Τζόις, ο «Οδυσσέας», είναι το τίποτα; Στο τουίτερ ξέσπασε θύελλα και οι αναγνώστες καταβαραθρώνουν τον Αλχημιστή, τον οποίο συγκρίνουν με τον Οδυσσέα. «Είναι σαν να βγαίνει ο (ασήμαντος αμερικανός ζωγράφος) Τόμας Κινκέηντ και να επικρίνει τον Μιχαήλ Αγγελο» γράφει ένας αναγνώστης.

«Ο Πάολο Κοέλιο είπε ότι ο Τζόις δεν αξίζει τίποτα. Ε, λοιπόν, αυτοί που αγαπούν τα καλά βιβλία του απαντούν ότι ο ίδιος είναι ένας νεωτεριστής της τρύπιας δεκάρας».

Καμιά φορά η νεωτερικότητα έχει το τίμημά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οδυσσέας Κοέλιο Τζόις Αλχημιστής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ