«Κόλαση» φωτιάς σε Ουρανούπολη και Αρκαδία-Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη - iefimerida.gr

«Κόλαση» φωτιάς σε Ουρανούπολη και Αρκαδία-Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Κόλαση φωτιάς σε Ουρανούπολη και Αρκαδία-Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίστηκε και την Πέμπη ο «πύρινος εφιάλτης» σε Ουρανούπολη και Αρκαδία, ενώ νέες πυρκαγιές ξέσπασαν σε Ρόδο, Κεφαλλονιά, Χανιά και Δομοκό.

Ουρανούπολη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κοινότητα Ουρανούπολης, ύστερα από αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής. Ηδη, η φωτιά στο πέρασμά της έχει κάψει περισσότερα από 12 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές και αμπελώνες στην περιοχή περιμετρικά της Ουρανούπολης.

Το ενθαρρυντικό βέβαια είναι ότι από την πύρινη λαίλαπα δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, υποδομές και Μονές του Αγίου Όρους.

Το πύρινο μέτωπο ξεκινά από το Άγιον Όρος κι εκτείνεται ως την Κομίτσα, όπου οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή Μονοξυλίτης του Αγίου Όρους, κοντά στην Μονή Χιλανδαρίου, και λόγω των ανέμων επεκτάθηκε τα ξημερώματα προς την Ουρανούπολη απειλώντας προς στιγμήν τον οικισμό.

Η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων έστρεψε την πύρινη λαίλαπα προς τα βορειοδυτικά απομακρύνοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε ο οικισμός, που αυτήν την περίοδο παραδοσιακά σφύζει από ζωή.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες επικράτησε πανικός στον ήσυχο παραθεριστικό οικισμό ενώ οι καπνοί κάλυψαν τα πάντα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Από τις αρμόδιες Αρχές δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού που δεδομένης όμως της εξέλιξης της φωτιάς άρθηκε και περιορίστηκε στην εντολή απομάκρυνσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Άρον-άρον όμως εκατοντάδες παραθεριστές, ξένοι και Έλληνες, αποχώρησαν από την περιοχή, συνεχίζοντας σε άλλο μέρος τις διακοπές τους.

Η αποχώρηση των παραθεριστών φάνηκε από νωρίς το απόγευμα στο κέντρο της Ουρανούπολης, όπου είναι βρίσκονται οι ταβέρνες, τα καφέ και τα εμπορικά καταστήματα. «Νεκρώσαμε. Τις προηγούμενες μέρες στο μαγαζί μου είχα κρατήσεις και ικανοποιητική προσέλευση πελατών. Σήμερα βλέπεις δεν υπάρχει τίποτα», σημείωσε ιδιοκτήτης ταβέρνας, δείχνοντας με νόημα τα άδεια τραπέζια.

Εξαιτίας της φωτιάς ματαιώθηκαν οι προγραμματισμένες για την Πέμπτη κρουαζιέρες που ξεκινούν από τον Όρμο Παναγίας και κατευθύνονται προς το Άγιον Όρος, κάνοντας «στάση» στην Ουρανούπολη.

Αρκαδία

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών τόσο στην Αρκαδία, όσο και στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, ενώ οι άνεμοι που έπνέαν στην περιοχή δυσκόλευσαν το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία έχει καταστρέψει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι περιοχές και τα χωριά που επλήγησαν από την πυρκαγιά κηρύχθηκαν με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πάντως, την Παρασκεύη στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της περιφέρειας, στην Τρίπολη, ευρεία σύσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων, εκπροσώπων τοπικών φορέων από τις πληγείσες περιοχές και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την αποτίμηση της καταστροφής και τον συντονισμό των ενεργειών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά και την ανάταξη της περιοχής.

Οσο για τον 45χρονο που συνελήφθη την Τετάρτη για εμπρησμό από αμέλεια, ζήτησε και πήρε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί.

Πύρινα μέτωπα σε Χανιά, Δομοκό, Ρόδο και Κεφαλλονιά

Νέες φωτιές ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης τόσο σε δασική έκταση στο Νεοχώρι Δομοκού, όσο και στην περιοχή Δρακόνα Χανίων. Επίσης πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στο Παραδείσι της Ρόδου, καθώς και στην Κεφαλλονιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ