Οι "γαλάζιες" λίστες στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης

Άγριος πόλεμος έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των νυν βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, των πολιτευτών αλλά και όσων ετοιμάζονται να διεκδικήσουν για πρώτη φορά μια βουλευτική έδρα όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές.Πρωτοεμφανιζόμενα πρόσωπα τα οποία στο παρελθόν είχαν συμπορευτεί με τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη προβάλουν ως φαβορί για εκλογή. Τα «πουλέν» του Παναγιώτη Ψωμιάδη βλέπουν ότι η επιρροή του Περιφερειάρχη έχει περιοριστεί, ενώ όλοι μαζί προσπαθούν να εξασφαλίσουν την εύνοια της Εκκλησίας που έχει πολύ μεγάλη δύναμη στην περιοχή. Αναλυτικότερα:

Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εξελέγησαν κατά σειρά σταυρών προτίμησης ο ατυχήσας στις δημοτικές εκλογές Κώστας Γκιουλέκας, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Γιάννης Ιωαννίδης, η Έλενα Ράπτη και -φυσικά- ο Κώστας Καραμανλής χωρίς σταυρό προτίμησης.

Η πιο δυναμική πρωτοεμφανιζόμενη υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι αυτή του επιχειρηματία Στράτου Σιμόπουλου, προσωπικού φίλου του Αντώνη Σαμαρά από τα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης. Ο κ. Σιμόπουλος, που ασχολείται με τεχνικά έργα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έχει ανοίξει από καιρό γραφείο και λειτουργεί ως υποψήφιος βουλευτής προκαλώντας τον εκνευρισμό των νυν βουλευτών οι οποίοι όμως, λόγω της σχέσης του με τον πρόεδρο του κόμματος, αποφεύγουν να φτάσουν το θέμα στα άκρα. Πάντως πριν από ένα μήνα, όταν ο κ. Σιμόπουλος διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση μαζί με την Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς ακύρωσε την τελευταία στιγμή την παρουσία του και έστειλε αντ' αυτού τον αντιπρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Δυναμικά ξαναμπαίνει στη μάχη και ο Κ. Ορφανός, ο οποίος κινείται δραστήρια το τελευταίο διάστημα, ενώ από τα νέα ονόματα θα είναι αυτό του πρώην Περιφερειάρχη Ηπείρου Δ. Πανοζάχου, ο οποίος ανήκε στον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του Κώστα Καραμανλή αλλά στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά από την πρώτη στιγμή που μπήκε στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Τρεις είναι οι γυναίκες που ενδεχομένως θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στη Α΄ Θεσσαλονίκης, χωρίς πάντως πολύ σημαντικές πιθανότητες να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Έλενας Ράπτη. Πρόκειται για τις Λιάνα Γούτα, Άννυ Ευθυμίου, καθώς και την Ανθή Σαλαγκούδη, θυγατέρα του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί πάντως να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο και το όνομα του Στέλιου Παπαθεμελή ως συνεργαζόμενου. Ο πρώην υπουργός έχει έναν σκληρό πυρήνα στελεχών που τον ακολουθεί πιστά σε κάθε πολιτική επιλογή του, ενώ έχει και την ανοιχτή στήριξη του Μητροπολίτη Άνθιμου.

Β΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία έχει εκλέξει στην περιφέρεια αυτή δύο βουλευτές, τον Θεόδωρο Καράογλου και τον Σάββα Αναστασιάδη. Ο τελευταίος οφείλει την εκλογή του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος τον στήριξε ανοιχτά στις εκλογές του 2009 και το ίδιο αναμένεται να κάνει και στις επόμενες.

Την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει ο Αριστείδης Αραμπατζής και ο Γιάννης Καραγιάννης. Αμφότεροι είχαν πάρει χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και αμφότεροι... ηττήθηκαν από τους αντάρτες υποψηφίους στον δήμο Αγίου Αθανασίου και στον Δήμο Λαγκαδά, αντίστοιχα. Πιθανότατη υποψηφιότητα θα είναι και του Γιάννη Παλαιστή, πρώην αντινομάρχη , απόστρατου αξιωματικού, χωρίς όμως μεγάλες πιθανότητες εκλογής, αλλά και του Παντελή Τσακίρη, ο οποίος είχε αποτύχει να εκλεγεί το 2009.

Η πιο δυναμική εμφάνιση στη Β' Θεσσαλονίκης είναι αυτή της πρώην έπαρχου Λαγκαδά Πόπης Καλαϊτζή. Γιατρός στο επάγγελμα και πρώτη σε σταυρούς γυναίκα νομαρχιακός σύμβουλος το 2006, εξελέγη έπαρχος και βρέθηκε στο στόχαστρο του Παναγιώτη Ψωμιάδη με τον οποίο είναι σε μόνιμη αντιπαράθεση. Η περιθωριοποίηση του Π. Ψωμιάδη από τη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας της δίνει ένα σημαντικό όπλο, όπως και το γεγονός ότι ανήκει στην νέα γενιά των στελεχών του κόμματος. Οι δυο ακόμα γυναίκες που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο στη Β΄ Θεσσαλονίκης θα είναι, εκτός απροόπτου, η Δήμητρα Κοασίδου, πρόεδρος των εργαζόμενων στη «Μινέρβα» -την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε ο Α. Σαμαράς- και η Εύη Παντούση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ