Σημίτης: "Το κράτος δεν λειτουργεί σε κενό συμφερόντων" - iefimerida.gr

Σημίτης: "Το κράτος δεν λειτουργεί σε κενό συμφερόντων"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διάρκεια θα έχει η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του Κώστα Σημίτη για το θέμα των εξεταστικών και των προανακριτικών επιτροπών.Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος στην επιστολή του προς την εξεταστική για την SIEMENS και ειδικότερα για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων αφήνει προσωπικούς υπαινιγμούς για τον Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται να εκτιμά ότι το Μαξίμου επιθυμεί την εξαφάνισή του απο τον πολιτικό χάρτη σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις .

Γι' αυτό οργανώνει από τώρα την πολιτική του άμυνα και για την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων. Όταν μάλιστα οι συνομιλητές του παρατηρούν ότι οι ηγέτες των κομμάτων κάνουν ό,τι περνά απο το χέρι τους για να λησμονείται το έργο των προκατόχων τους, εκείνος παρατηρεί, προδίδοντας εμμέσως την συμφωνία του: "Δεν επεμβαίνω στον συλλογισμό σας!"

Ο πρώην πρωθυπουργός ανατρέχει αυτή την περίοδο στο αρχείο του και συλλέγει στοιχεία προκειμένου να απαντήσει και για τα υποβρύχια στην περίπτωση που δεχθεί νέα επίθεση.

Στην προσπάθειά του αυτή μάλιστα αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς μέρος του αρχείου του ως πρωθυπουργού το έχει δωρίσει στο κράτος κι όταν αναζήτησε κάποιες επιστολές του, του ζητήθηκε απο τις αρμόδιες υπηρεσίες άδεια του υπουργού Εσωτερικών!

Για το λόγο αυτό διαμαρτυρήθηκε έντονα σε υπουργό. Τελικώς επετράπη σε συνεργάτη του να πάρει απο τα αρχεία του κράτους το υλικό που αναζητούσε, αλλά όσο διάστημα ήταν εκεί ο συνεργάτης του επιτηρείτο (!) από κρατικούς υπαλλήλους, που στέκονταν κυριολεκτικά απο πάνω του.

Το περιστατικό είναι απολύτως ενδεικτικό για την ποιότητα των σχέσεων κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργού.

Επί της ουσίας, ο κ.Σημίτης νίπτει τας χείρας του, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, όταν ερωτάται για την προμήθεια των υποβρυχίων και παραπέμπει για απαντήσεις τόσο στην τότε ηγεσία του υπουργείου Άμυνας που εισηγήθηκε το θέμα στο ΚΥΣΕΑ όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Πενταγώνου, στις εισηγήσεις των οποίων "πάτησε" η τότε ηγεσία για να φέρει το θέμα στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται ότι σε ένα βαθμό η απόφαση για την προμήθεια ήταν "πράξη εξωτερικής πολιτικής", αν και τα κυρίαρχα κριτήρια ήταν ότι η Ελάδα προμηθεύτηκε τότε ένα νέο όπλο και ότι με τη λήψη της απόφασης διασφαλίστηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ελληνικά ναυπηγεία. Δεν θυμάται όμως λεπτομέρειες για τις αυξημένες προκαταβολές που εδόθησαν τότε.

"Δηλαδή, τι ήθελαν; Να κλείσουμε τα ναυπηγεία; Δώσαμε τότε δουλειά σε 2.000 κόσμο" αναφέρει σε ιδιωτικές συνομιλίες του ο πρώην πρωθυπουργός .

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τότε την προμήθεια χωρίς διαγωνισμό, όπως κατηγορείται, ο κ. Σημίτης υπενθυμίζει ότι και η προμήθεια των F-16 από την κυβέρνηση Καραμανλή έγινε και πάλι χωρίς διαγωνισμό, με διακρατική συμφωνία, όπως και άλλες αποφάσεις για αμυντικούς εξοπλισμούς.

Και επειδή διαβλέπει ότι κάποιοι όταν θα έρθει η ώρα της συζήτησης θα επιδιώξουν να βγάλουν την.... ουρά τους απέξω, τους έστειλε ένα πρώτο μήνυμα με το σημείωμα για τη SIEMENS.

"Ουδείς ποτέ αντέλεξε" θύμισε για την προμήθεια του συστήματος των Ολυμπιακών Αγώνων, στέλνοντας ένα προσωπικό μήνυμα στον Γιώργο Παπανδρέου που αν και υπουργός Εξωτερικών επέλεγε να απουσιάζει απο το ΚΥΣΕΑ όταν εκείνο λάμβανε αποφάσεις.

Κι αν η προειδοποίηση αυτή αφορά τις προμήθειες τηλεπικοινωνιών, ισχύει κατά μείζονα λόγο για την περίπτωση των υποβρυχίων. Ο πρώην πρωθυπουργός με την επιστολή του στην εξεταστική τυπικά τα έβαλε με τη ΝΔ, αλλά μια πιό προσεκτική ανάγνωση του σημειώματός του δείχνει ότι καταγγέλει την κοινοβουλευτική αυτή επιτροπή, άρα και το κόμμα του για... κακοδικία. Σε τρία διαφορετικά σημεία αναφέρει τις φράσεις "Η εξεταστική δεν το έκανε", "Η εξεταστική δεν έδωσε σημασία", "Η εξεταστική δεν ζήτησε γνωμοδότηση διεθνούς οίκου".

Ο κ.Σημίτης ενοχλείται όταν διακινούνται πληροφορίες περί διαφθοράς και διαπλοκής, αν και μετά από όσα έγιναν τότε δεν θα έπρεπε....

Λέει ότι "ο όρος διαπλοκή είναι παραπλανητικός" και προσθέτει ότι "σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας, το κράτος δεν λειτουργεί σε κενό συμφερόντων. Με τις αποφάσεις του κάποιον ωφελεί και κάποιον δυσαρεστεί. Υπάρχει ενός είδους αλληλεξάρτηση". Αρκεί, όπως λέγεται, να μην γίνεται αυτό εσκεμμένα.

Για την υπόθεση του ΟΤΕ θυμάται μάλιστα ότι ο τότε πρόεδρος, καθηγητής κ. Παπούλιας ζήτησε γνωμοδότηση απο ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης, την Pricewaterhouse, για να διαπιστώσει αν από την υπογραφή των προγραμματικών συμφωνιών υπέστη βλάβη ο οργανισμός, και πως κάτι τέτοιο δεν απεδείχθη. Αν η έρευνα είχε δείξει κάτι άλλο, τότε θα ήταν μονόδρομος το ξήλωμα κορυφαίων στελεχών του οργανισμού, λέγεται σήμερα, κατόπιν εορτής φυσικά.

Όπως και να έχει το πράγμα, αυτός ο πόλεμος του πρώην πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν φαίνεται να αφορά το παρελθόν αλλά το μέλλον, καθώς οι σκληροί του ΠΑΣΟΚ θέλουν πλήρως εξουδετερωμένο τον τέως αρχηγό τους αυτή την περίοδο.

"Με ενοχλεί αφάνταστα η προσπάθεια απαξίωσης του έργου που παρήχθη την περίοδο 1996-2004" λέει ο κ. Σημίτης, αλλά στο βάθος ξέρει πολύ καλά ότι το θέμα δεν είναι αυτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ