Συνεδριάζει το Eurogroup στη σκιά της σύλληψης Στρος Καν - iefimerida.gr

Συνεδριάζει το Eurogroup στη σκιά της σύλληψης Στρος Καν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονα φορτισμένη θα είναι η ατμόσφαιρα στο σημερινό EUROGROUP, καθώς, πέρα από τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν, οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που έκανε νύξη για ενδεχόμενη επιμήκυνση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, βάζουν φωτιά στις διαβουλεύσεις πριν καλά-καλά ξεκινήσουν. Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, ο Β. Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την αξιολόγηση των νεώτερων δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, αλλά τόνισε ότι εάν αποφασιστεί επιμήκυνση, σ' αυτή θα πρέπει να συμμετάσχουν και ιδιώτες!
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες θα είναι πραγματικός Γολγοθάς για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και συνολικά την κυβέρνηση, αφού θα κληθεί να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν πιθανότατα το μέλλον της χώρας. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι, αν και οι επικεφαλής της τρόικας έλαβαν σαφείς οδηγίες να "κλείσουν" οπωσδήποτε το συνολικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και αποκρατικοποιήσεων πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του EUROGROUP, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Και δεν κατέστη δυνατό όχι μόνο λόγω των απίστευτων τεχνικών δυσκολιών, που αφορούν στη λεπτομερή αποτύπωση των στοιχείων και δεδομένων του Μεσοπρόθεσμου, αλλά κυρίως επειδή υπάρχουν πολλά και σοβαρά ανοιχτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το εύρος και η ένταση των παρεμβάσεων στις ΔΕΚΟ και το εάν θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της υποθήκευσης κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για τα έσοδα των προσδοκώμενων αποκρατικοποιήσεων.
Γι' αυτό, άλλωστε, αν και η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει ότι η εφαρμογή του Προγράμματος είναι πάνω από πρόσωπα, δεν λείπει ο προβληματισμός για το ότι η απουσία του Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος είχε προσεγγίσει το ελληνικό ζήτημα όχι μόνο με οικονομικούς αλλά και με πολιτικούς όρους, μπορεί να δυσχεράνει τις διαβουλεύσεις, οι οποίες είναι προφανές ότι δεν αφορούν μόνο στην εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά τη συνολική λύση για το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αυτό είναι ακριβώς που τόνιζε και η WALL STREET JOURNAL στο κεντρικό της θέμα για τη σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναζητά συμμαχίες, η απώλεια του Στρος Καν δεν είναι θετική εξέλιξη.
Κάποιοι σημειώνουν, μάλιστα, ότι οι δηλώσεις που έκανε ο Β. Σόιμπλε λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος ετοιμαζόταν να συναντήσει την Α. Μέρκελ κρατώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό μάλης ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα, δεν ήταν καθόλου τυχαίες και μαρτυρούν αν μη τι άλλο τη διάθεση της Γερμανίας να τραβήξει στα άκρα την αντιπαράθεσή της με την ΕΚΤ, για το ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα μας.
Είναι ενδεικτικό ότι Ζ.Κ. Τρισέ, Γιούργκεν Σταρκ και Ζ.Κ. Γιούνκερ, με δηλώσεις τους απέρριψαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και ζήτησαν από την Ελλάδα να εφαρμόσει το Πρόγραμμά της. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξη του στην EL PAIS τόνισε ότι είναι μονόδρομος για την Ελλάδα η αυστηρή εφαρμογή του Προγράμματος, ο Γιούργκεν Σταρκ στο Tagesspiegel τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθούν οι περικοπές δαπανών, σημειώνοντας ότι "είναι ολοφάνερο πως η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες περικοπών για να εκπληρώσει τους όρους εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν για πολλά χρόνια πρέπει να διορθωθούν. Μια διαγραφή χρέους δεν αλλάζει τίποτε επ' αυτού", ενώ και ο πρόεδρος του EUROGROUP μια ημέρα νωρίτερα είχε στείλει μήνυμα ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ούτε το 2012, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει στη κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις.
Ως προς την... ταμπακιέρα, αν και το Μεσοπρόθεσμο παραμένει ανοιχτό μέχρι νεωτέρας, στα διορθωτικά μέτρα για το 2011 που, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, αναμένεται να συμπεριληφθούν η εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τις κοινωνικές παροχές, η εφαρμογή του Μισθολογίου από φέτος και η επέκταση του στις ΔΕΚΟ, καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ ήδη αποφασίστηκε η μείωση κατά 50% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Στο πεδίο των εσόδων, πιο γρήγορα έρχεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, δρομολογείται η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ σχεδιάζεται και γενναία αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ