Οίκος Fitch: Θα πέσουν κι άλλο οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα

Μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων στη χώρα μας βλέπει ο διεθνής οίκος Fitch. Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν πέσει 20% από το 2008 και αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω κατά 17% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο διεθνής οίκος Fitch αποδίδει τη σημαντική αυτή πτώση στην οικονομική κρίση και στα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Η κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση τα στεγαστικά δάνεια που εγκρίνουν οι τράπεζες δημιουργώντας πίεση στους αγοραστές ενός ακινήτου.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κατάρρευση των τιμών στα ακίνητα θα μπορούσε να διευρυνθεί εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ. Ένας επιπλέον παράγοντας θα ήταν η επέκταση του μέτρου για «πάγωμα» των πλειστηριασμών για κατόχους ακινήτου κύριας κατοικίας με αξία έως 300.000 ευρώ. Ο οίκος θεωρεί πως το μέτρο θα λάβει παράταση τον Δεκέμβριο τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο.

Η πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση 17% στηρίζεται στην εκτίμησή της ότι η ύφεση στη χώρα θα εκτονωθεί σταδιακά το 2014. Η ένταση της ύφεσης θα μειωθεί το 2013, κατόπιν πτώσης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5% φέτος και η ανεργία θα φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο το 2013 (20%) για να μειωθεί ελαφρώς στο 18% το 2014.

Οι παροχείς στεγαστικών δανείων θα υποστούν περαιτέρω απώλειες εξαιτίας και του ότι πλέον απαιτείται περισσότερος χρόνος για να πωληθεί ένα ακίνητο. «Πλέον προσδοκούμε ότι θα απαιτούνται 4 περίπου χρόνια για να πωληθεί ένα ακίνητο που έχει κατασχεθεί» εκτιμά. Αυτό το αποδίδει στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που ούτως ή άλλως καταγράφεται στην αγορά ακινήτων μεσούσης της κρίσης αλλά και στον μεγάλο αριθμό δανείων που είναι ληξιπρόθεσμα ή έχουν παύσει να εξυπηρετούνται, που επιφέρει καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία για τη διευθέτηση των υποθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα πτώση ακίνητα τιμές εκτιμήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ