Οίκος Fitch: Θα πέσουν κι άλλο οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Οίκος Fitch: Θα πέσουν κι άλλο οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα

Οίκος Fitch: Θα πέσουν κι άλλο οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων στη χώρα μας βλέπει ο διεθνής οίκος Fitch. Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν πέσει 20% από το 2008 και αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω κατά 17% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο διεθνής οίκος Fitch αποδίδει τη σημαντική αυτή πτώση στην οικονομική κρίση και στα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Η κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση τα στεγαστικά δάνεια που εγκρίνουν οι τράπεζες δημιουργώντας πίεση στους αγοραστές ενός ακινήτου.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κατάρρευση των τιμών στα ακίνητα θα μπορούσε να διευρυνθεί εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ. Ένας επιπλέον παράγοντας θα ήταν η επέκταση του μέτρου για «πάγωμα» των πλειστηριασμών για κατόχους ακινήτου κύριας κατοικίας με αξία έως 300.000 ευρώ. Ο οίκος θεωρεί πως το μέτρο θα λάβει παράταση τον Δεκέμβριο τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο.

Η πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση 17% στηρίζεται στην εκτίμησή της ότι η ύφεση στη χώρα θα εκτονωθεί σταδιακά το 2014. Η ένταση της ύφεσης θα μειωθεί το 2013, κατόπιν πτώσης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5% φέτος και η ανεργία θα φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο το 2013 (20%) για να μειωθεί ελαφρώς στο 18% το 2014.

Οι παροχείς στεγαστικών δανείων θα υποστούν περαιτέρω απώλειες εξαιτίας και του ότι πλέον απαιτείται περισσότερος χρόνος για να πωληθεί ένα ακίνητο. «Πλέον προσδοκούμε ότι θα απαιτούνται 4 περίπου χρόνια για να πωληθεί ένα ακίνητο που έχει κατασχεθεί» εκτιμά. Αυτό το αποδίδει στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που ούτως ή άλλως καταγράφεται στην αγορά ακινήτων μεσούσης της κρίσης αλλά και στον μεγάλο αριθμό δανείων που είναι ληξιπρόθεσμα ή έχουν παύσει να εξυπηρετούνται, που επιφέρει καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία για τη διευθέτηση των υποθέσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα πτώση ακίνητα τιμές εκτιμήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ