Η κρίση εξαπλώνεται- Η ύφεση «ροκανίζει» και τη Βόρεια Ευρώπη - iefimerida.gr

Η κρίση εξαπλώνεται- Η ύφεση «ροκανίζει» και τη Βόρεια Ευρώπη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παραδοσιακές ατμομηχανές της ανάπτυξης, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία βλέπουν η μία μετά την άλλη την οικονομική τους δραστηριότητα να μειώνεται με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βυθιστούν στην ύφεση.

Τα στοιχεία που καταφθάνουν από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και δείχνουν μείωση της δραστηριότητας και της ανάπτυξης είναι ενδεικτικά του πόσο έχει εξαπλωθεί η κρίση στη Γηραιά Ηπειρο και δεν περιορίζεται μόνο τις ασθενέστερες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης.

Η Τράπεζα της Γαλλίας εξέπεμψε sos προβλέποντας μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του φετινού έτους, γεγονός που σημαίνει ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης θα μπει σε ύφεση.

Στη Βρετανία η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη από το 0,8% σε σχεδόν 0% (προέβλεπε 2% πριν από ένα χρόνο). Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ απέδωσε τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη μιλώντας για «βαριά σύννεφα στον ορίζοντα».

Στη Γερμανία οι προβλέψεις της Eurostat κάνουν λόγο για χαμηλή ανάπτυξη 0,7% το 2012. Ενδείξεις υπάρχουν, ωστόσο, ότι η πορεία μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερη. Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης παρουσίασε μείωση της βιομηχανικής της παραγωγής τον Ιούνιο κατά 0,9% αφού οι παραγγελίες από τις χώρες της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 4,9% λόγω της κρίσης που μαστίζει, κυρίως, τον ευρωπαικό νότο.

Εν μέσω αυτού του κλίματος αρχίζουν να φεύγουν κεφάλαια από την ευρωζώνη ακόμη και από παραδοσιακά εύρωστες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica επενδυτές από τις ΗΠΑ έχουν ήδη αποσύρει κεφάλαια 17 δις δολάρια από γερμανικές τράπεζες και 19 δις δολάρια από ολλανδικές τράπεζες. Οι επενδυτές προτιμούν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε ισχυρές οικονομίες εκτός ζώνης ευρώ, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία.

Την ίδια ώρα οι χώρες του Νότου βυθίζονται στην ύφεση εξαιτίας της κρίσης και των μέτρων λιτότητας που πέφτουν σαν βροχή. Τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 6,3% σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ