«Σκούπα» στο Δημόσιο με απολύσεις επίορκων και 45.000 σε εφεδρεία - iefimerida.gr

«Σκούπα» στο Δημόσιο με απολύσεις επίορκων και 45.000 σε εφεδρεία

«Σκούπα» στο Δημόσιο με απολύσεις επίορκων και 45.000 σε εφεδρεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με δύο τρόπους θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να περικόψει θέσεις εργαζομένων στο Δημόσιο: Με δίκες εξπρές για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και ταυτόχρονα με εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Σε αυτή τη στρατηγική κατέληξε χθες ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση εστιάζει πρωτίστως στο ζήτημα της άμεσης δίωξης επίορκων δημοσίων υπαλλήλων -που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες και οι υποθέσεις τους λιμνάζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια όπως έχουν αποδείξει και οι εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή- στην προσπάθειά της να βρει και ένα «επικοινωνιακό αντίβαρο» στα επώδυνα μέτρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε χθες σήμα για μαζικές απολύσεις όσων δημοσίων υπαλλήλων εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, λέγοντας: «Ενα κράτος μπορεί να είναι αυστηρό όταν είναι πρώτα δίκαιο».

Η βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι η απόλυση των επίορκων υπαλλήλων θα είναι ένα δείγμα γραφής όχι μόνο προς την Τρόικα αλλά και προς την κοινή γνώμη. Ετσι, κρίθηκε επιβεβλημένο να υπάρξουν άμεσα αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο σήμερα αφήνει ουσιαστικά ατιμώρητους τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς. Το νέο πλαίσιο θα εξεταστεί σήμερα σε νέα σύσκεψη υπό τον Γιάννη Στουρνάρα από κοινού με τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη προκειμένου να καθοριστούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την επίσπευση των δικών των επίορκων.

Συντάξεις-μαϊμού

Στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο έγινε εκτεταμένη συζήτηση και για τις συντάξεις-μαϊμού. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι δεν αρκεί να επιστραφούν στο δημόσιο τα χρήματα που παρανόμως έχουν εισπραχθεί ως συντάξεις, αλλά πρέπει να χτυπηθούν και τα κυκλώματα στις δημόσιες υπηρεσίες που συντηρούν αυτό το σάπιο καθεστώς.

Ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε τις νομικές αγκυλώσεις για την άμεση απόδοση ευθυνών αλλά ο πρωθυπουργός ζήτησε να αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ερχεται η εφεδρεία

Παράλληλα η κυβέρνηση φέρνει οριστικά στο τραπέζι και το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, παρά τις αντιρρήσεις των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με το μέτρο αυτό -αν το εγκρίνει η Τρόικα- μπορεί να αποφευχθεί η άμεση απόλυση 15.000 υπαλλήλων από τους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, όπως προβλέπει το Μνημόνιο που βρίσκεται σε ισχύ. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και ακόμη 30.000 υπάλληλοι από το στενό δημόσιο τομέα και άλλους οργανισμούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί η συνταγή για εφεδρεία που είχε προτείνει η Ν.Δ. και όχι αυτή που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον Δημήτρη Ρέππα, η οποία απεδείχθη αναποτελεσματική. Ετσι, θα δίνεται ένα διάστημα τουλάχιστον τριετίας στους εφέδρους ώστε να αναζητήσουν άλλη εργασία και να μην ευρεθούν απότομα στην ανεργία. Κατά τη διάρκεια της εφεδρείας θα προβλέπεται ένας μειωμένος μισθός που θα περιορίζεται σταδιακά.

Αγνωστο παραμένει αν η Τρόικα θα κάνει αποδεκτή την πρόταση της εφεδρείας αφού η προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αποτυχημένη και δεν εξοικονόμησε κονδύλια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ