Μαλλιά κουβάρια έγιναν Στουρνάρας, Κουβέλης και Μανιτάκης για την εφεδρεία - iefimerida.gr

Μαλλιά κουβάρια έγιναν Στουρνάρας, Κουβέλης και Μανιτάκης για την εφεδρεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα δοκιμασία περιμένει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την εργασιακή εφεδρεία που θα μειώσει κατά 45.000 τους δημοσίους υπαλλήλους ως το 2014. «Αν είναι να κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα όταν κάνετε δηλώσεις, τότε να μη γίνονται συσκέψεις πολιτικών αρχηγών» είπε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ανοιχτά διαφώνησε και ο Αντώνης Μανιτάκης, αρμόδιος υπουργός για το δημόσιο. Εγκλωβισμένος στην τανάλια των μέτρων δείχνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου αποκάλυψε, για μια ακόμη φορά, το πόσο διχασμένοι είναι οι τρεις πολιτικοί για την ανάγκη λήψης μέτρων 11,5 δισ. ευρώ. Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι από τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος είχε λάβει ήδη το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του κ. Στουρνάρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών η πρόταση για εφεδρεία παρ'ολίγον να προκαλέσει έκρηξη αφού ο μεν κ. Κουβέλης πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στο μέτρο, ο δε κ. Βενιζέλος είχε σοβαρές ενστάσεις. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι κινείται εκτός της συμφωνίας των τριών εταίρων.

«Αν είναι να κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα όταν κάνετε δηλώσεις, τότε να μη γίνονται συσκέψεις πολιτικών αρχηγών» είπε εντός της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

«Δεν έχει νόημα να συναντιόμαστε και να συζητάμε για ζητήματα που είναι έξω από τη συμφωνία».

Χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του κ. Σαμαρά ώστε η συζήτηση για την εφεδρεία να σταματήσει εκεί και να περιοριστεί η σύσκεψη των τριών αρχηγών στο θέμα των ναυπηγείων για το οποίο υπήρξε συμφωνία.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον κ. Στουρνάρα εμφανίζεται και ο Αντώνης Μανιτάκης ότι οποίος θεωρεί ότι παρακάμφθηκε, παρότι είναι αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο θέμα της εφεδρείας και των απολύσεων. Ο κ. Μανιτάκης είχε προταθεί για το υπουργείο από τη ΔΗΜΑΡ και θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης με τον κ. Κουβέλη στο θέμα της εφεδρείας.

Ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στη δέσμευσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση και το σχέδιο περικοπών 11,5 δις ευρώ και στις ενστάσεις που προβάλλουν για κάθε συγκεκριμένη περικοπή και ειδικά για την εφεδρεία, την οποία θεωρούν αντιλαικό μέτρο.

Μάλιστα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος θέλησε να πάρει αποστάσεις από τα μέτρα λέγοντας ότι θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι θα εγκλωβίσουν τη χώρα στην ύφεση ως το 2016. Οι ενστάσεις του, ωστόσο, κρίνονται ανεδαφικές από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τα οποία σχολιάζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επί της ουσίας συμφωνήσει στην ανάγκη να βρεθούν οι περικοπές των 11,5 ευρώ και οι ενστάσεις που προβάλλονται είναι «για επικοινωνιακούς λόγους».

«Δεν έχουν προβάλλει εναλλακτικές προτάσεις» υπογράμμιζαν κύκλοι του πρωθυπουργού για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ