Στο στόχαστρο και οι χαμηλές συντάξεις - iefimerida.gr

Στο στόχαστρο και οι χαμηλές συντάξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περικοπές και στις χαμηλότερες συντάξεις εξετάζει τώρα η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ καθώς διαπιστώνεται ότι αν περικοπούν μόνο οι υψηλότερες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ δεν βγαίνει ο λογαριασμός των μέτρων.

Για τις συντάξεις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που είχε διαμορφωθεί και προέβλεπε περικοπές 10% μόνο για όσες υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ δεν αποδίδει τελικώς το προσδοκώμενο όφελος αφού περιορίζεται περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή να εξετάσει νέα σενάρια, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και αυτά για περικοπές της τάξης του 5% στις χαμηλότερες συντάξεις, όπου τοποθετείται και ο μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων, άρα η εξοικονόμηση θα είναι μεγαλύτερη.

Εξετάζεται επίσης η κατάργηση των εξαιρέσεων που εφαρμόζονται σήμερα για συνταξιοδότηση κάτω των 65 ετών. Στόχος είναι να συνταξιοδοτούνται όλοι στα 65, χωρίς παρέκκλιση. Ωστόσο, αν και αυτό το μέτρο δεν αποδώσει τότε θα εξεταστεί το σενάριο της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια.

Το οικονομικό επιτελείο και η Τρόικα ολοκλήρωσαν χθες το γύρο επαφών και δόθηκε το πράσινο φως για τα 6,6 δις ευρώ από τα 11,5 δισ. των μέτρων που αναζητούνται για τη διετία 2013-1014. Τα υπόλοιπα 5 δισ. θα χρειαστεί να προσδιοριστούν μέσα στον Αύγουστο καθώς οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να τα εγκρίνουν και για να καταλήξουν στην έκθεσή τους. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση φιλοδοξεί να οριστικοποιήσει μέτρα για άλλο 1 δισ. ευρώ, ώστε να απομένουν 4 δισ. ως το τέλος Αυγούστου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ