Στα χέρια των αρχηγών σήμερα όρια ηλικίας, συντάξεις και επιδόματα - iefimerida.gr

Στα χέρια των αρχηγών σήμερα όρια ηλικίας, συντάξεις και επιδόματα

Στα χέρια των αρχηγών σήμερα όρια ηλικίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε κατ' αρχήν συμφωνία αλλά μάλλον μόνο στα... εύκολα, κατέληξε η ελληνική πλευρά με τους επικεφαλής της Τρόικα, πριν αυτοί αναχωρήσουν για... ολιγοήμερες διακοπές, αφήνοντας στη πραγματικότητα ένα μικρό χρονικό περιθώριο στη κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσει πόσο ακόμα θα κοπούν συντάξεις και επιδόματα για να βγει ο λογαριασμός των 11,5 δισ. ευρώ.

«Υπήρξε εξειδίκευση μέτρων αλλά υπάρχει ακόμα σημαντικό «κενό» αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» ανάφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών -το απόγευμα της Κυριακής- μετά από τη συνάντηση με τη Τρόικα αλλά και τη περίπου μιάμισης ώρας σύσκεψη που ακολούθησε με τον υπουργό Εργασίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τις περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και τις λίγο ως πολύ συμφωνημένες περικοπές στο Δημόσιο, η Τρόικα περιμένει εξειδίκευση μέτρων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, κυρίως από τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.

Στη συνάντηση της Κυριακής ο υπουργός Εργασιας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εκπονήσει οι υπηρεσίες του και η αντίδραση των επικεφαλής της Τρόικα κρίνεται θετική αφού θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά είναι «χειροπιαστά» άρα μπορούν να τα παρακολουθήσουν εύκολα.

Ωστόσο, είναι τέτοια η ένταση αυτών των μέτρων, που οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στις δύο συναντήσεις τους, σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μαξιμου.

Τα μέτρα που «καίνε» είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, η κατάργηση του υπολοίπου 13ης- 14ης σύνταξης, η μείωση των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ από το πρώτο ευρώ, η κατάργηση του υπολοίπου 13ου- 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ