Το Ηρώδειο υποδέχεται τον Χρόνη Αηδονίδη και τη μουσική μας παράδοση

Με μουσικές της Θράκης θα «πλημμυρίσει» την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου το Ωδείο Ηρωδου του Αττικού, το οποίο θα υποδεχθεί τον Νέστορα της παραδοσιακής μας μουσικής, Χρόνη Αηδονίδη.

Αυθεντικά μουσικά συγκροτήματα που θα έρθουν από την Θράκη και παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, μαθητές του Χρόνη Αηδονίδη, θα συμπράξουν με επαγγελματίες δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων, παιδική χορωδία από την Θράκη, με σολίστα έναν μόλις πέντε χρόνων ερμηνευτή. Ο Χρόνης Αηδονίδης θα μας πάρει από το χέρι και θα μας ξεναγήσει στους έντονους ρυθμούς της Θράκης, στα Μοιρολόγια της Σμύρνης, στα Νανουρίσματα της Μακεδονίας.

Ο Χρόνης Αηδονίδης είναι πολλάκις βραβευμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η παρουσία στην Ελληνική δισκογραφία ξεπερνά τα 60 έτη, έχει δισκογραφήσει περισσότερα από 450 τραγούδια και έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες εμφανίσεις στη χώρα μας αλλά και ανά τον κόσμο.

Επελέγη, ως κορυφαίος καλλιτέχνης, να ερμηνεύσει ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 2004 και το 2000 η Ελλάδα καλωσόρισε την νέα χιλιετία με την φωνή του στο διακρατικό παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα «millennium».

Έχει βραβευθεί το 2010 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον τίτλο του Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Μεγάλο μέρος του προσωπικού και καλλιτεχνικού αρχείου του έχει δωρίσει ο Χρόνης Αηδονιδης και φιλοξενείται μόνιμα στο Κτήριο της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως.

Το μουσικό πρόγραμμα της συναυλίας αποτελεί μουσική κατάθεση που αντικατοπτρίζει την σχέση της Ελλάδας με την Ανατολή και έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στο Βυζάντιο. Περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης, τραγούδια της ξενιτιάς, της τάβλας, του γάμου, μοιρολόγια, βυζαντινούς ύμνους. Πρόκειται για μια θεαματική παράσταση γεμάτη κρουστά, έντονους ρυθμούς, χορό και τραγούδι.

Στην συναυλία συμμετέχουν χορωδοί, χορευτές, συνεργάτες και μαθητές του κορυφαίου ερμηνευτή, μέλη του Συλλόγου «Αρχείο Μουσικολαγραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης», που θα έρθουν από την Θράκη και θα παρουσιάσουν με αριστουργηματικό τρόπο τόσο τον πολιτισμό της Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Θράκης όσο και την επιρροή τους στα παραδοσιακά τραγούδια της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η συναυλία τελεί Υπό την Αιγίδα Του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ