Παρεμβαίνει δυναμικά ο EFSF για να σωθεί ο ευρωπαϊκός Νότος - iefimerida.gr

Παρεμβαίνει δυναμικά ο EFSF για να σωθεί ο ευρωπαϊκός Νότος

Παρεμβαίνει δυναμικά ο EFSF για να σωθεί ο ευρωπαϊκός Νότος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παράθυρο εξόδου φαίνεται να ανοίγεται στην ευρωπαϊκή κρίση καθώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αναμένεται να παρέμβει δυναμικά αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.

Με ανακοίνωσή του ίδιου του Ταμείου, την οποία μεταδίδει το Reuters, επιβεβαιώνονται οι φήμες που είχαν σαρώσει τις αγορές από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, περί επικοινωνίας στελεχών του Ταμείου με τράπεζες-μέλη για μια σειρά πιστωτικών γραμμών.

Αυτό που αναζητείται είναι η παρέμβαση του EFSF στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να αποκτήσει κρατικό χρέος, αποκλιμακώνοντας έτσι τα spreads στα ομόλογα των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως επιβεβαίωσε στο Reuters εκπρόσωπος του EFSF, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βραχυπρόθεσμο «μαξιλάρι ρευστότητας», με κεφάλαια που το Ταμείο θα δανεισθεί από τις τράπεζες. Ωστόσο δεν έχουν υπάρξει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με το ύψος του ποσού και τους όρους χορήγησής του.

Η εξέλιξη φυσικά απογείωσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να κλείνει με άνοδο 2,21%, ο DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 3,93%, ο CAC στο Παρίσι να βρίσκεται στο +4,38%, ενώ τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο και Μαδρίτη έκαναν «πάρτυ» ανόδου με +6,34% και +6% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα μειώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων (από 7,30% στο 6,78%) και το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,24 δολάρια, με κέρδη άνω του 1,6%.

Τέλος, έγινε γνωστό πως μετά από πιέσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 3 Σεπτεμβρίου και στην ατζέντα του θα βρεθούν οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ισπανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ