Ο Χίτσκοκ καλύτερος από τον Ορσον Γουέλς - iefimerida.gr

Ο Χίτσκοκ καλύτερος από τον Ορσον Γουέλς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επί μισό αιώνα η ταινία Πολίτης Κέην του Ορσον Γουέλς κατείχε τον τίτλο της καλύτερης ταινίας όλων των εποχών, τίτλο που αποδίδει κάθε 10 χρόνια το British Film Institute. Φέτος, για πρώτη φορά οι 864 κριτικοί κινηματογράφου που κλήθηκαν να ψηφίσουν έδωσαν την πρωτιά στην ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ Δεσμώτες του Ιλίγγου (Vertigo).

Κάθε δέκα χρόνια το περιοδικό Sight & Sound που δημοσιεύει το British Film Institute ερωτά πολλές εκατοντάδες κριτικούς κινηματογράφου απ'όλο τον κόσμο : ποια είναι η καλύτερη ταινία που κινηματογραφήθηκε ποτέ ; Από το 1962 η απάντηση ήταν η ίδια : είναι ο Πολίτης Κέην. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο εκδότης του περιοδικού -όπως εξομολογήθηκε σε μια συνέντευξη στον Guardian- ήλπιζε επί χρόνια πως η ταινία του Γουέλς, που σκηνοθετήθηκε το 1941, θα έχανε την πρώτη θέση.

Κι έτσι έγινε, παρότι χρειάστηκε να περάσουν 50 χρόνια. Οι 864 κριτικοί που ερωτήθηκαν ήταν προφανώς λιγότερο ευαίσθητοι απέναντι στον Πολίτη Κέην, αυτόν τον εκατομμυριούχο που πεθαίνει μόνος και εγκαταλελειμμένος στο τεράστιο αγρόκτημά του στο Ξαναντού.

Οι κριτικοί προτίμησαν έναν άλλο μετρ του σινεμά, τον Αλφρεντ Χίτσκοκ. Η ταινία του Δεσμώτες του Ιλίγγου -την οποία οι φαν αποκαλούν πάντα με τον πρωτότυπο τίτλο της Vertigo- θεωρείται στο εξής η καλύτερη ταινία όλων των εποχών.

Σε τι οφείλεται αυτή η μετακίνηση ; Την εξήγηση δίνει ο ίδιος ο διευθυντής του περιοδικού Sight & Sound Νικ Τζέημς : «Οι άνθρωποι είναι πλέον πιο ευαίσθητοι στις ταινίες που πραγματεύονται προσωπικές σχέσεις, που μπορούν να έχουν απήχηση στην δική τους ζωή. Το Vertigo είναι ακριβώς τέτοια ταινία, ειδικά αν την παρακολουθήσει κανείς πολλές φορές. Αυτή η ταινία μεγαλώνει και όλο μεγαλώνει μέσα σας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ