Το οχυρό των jugglers στα Εξάρχεια - iefimerida.gr

Το οχυρό των jugglers στα Εξάρχεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To «Ζογκλέρ» είναι το ορμητήριο των κάθε λογής juggler της Αθήνας. Κρυμμένο από τους πολλούς στο σκιερό πεζόδρομο της Τζαβέλα, με πλούσια και πολύχρωμη ποικιλία και τα πιο πρόθυμα και cool αφεντικά, το «Ζογκλέρ» προσφέρεται να σε μυήσει στο «μοντέρνο τσίρκο», τον ευφάνταστο κόσμο του juggling. Ο Φίλιππος, συνιδιοκτήτης του καταστήματος και λάτρης της street κουλτούρας μας εκμυστηρεύεται τη μυστική γνώση εκείνων των παιδιών με τις κορύνες και τα diabolo.

Φωτογραφίες από Manteau Stam

«Το μαγαζί άνοιξε το 1997. Σε μια εποχή που το «άθλημα» ήταν εντελώς άγνωστο, ένα μαγαζί με juggling το ανοίγεις καθαρά από γούστο. Τα πρώτα αντικείμενα τα έφερε ένας φίλος από Λονδίνο: diabolo, κάτι πολύ μικρά flowerstick, όλα τους γοητευτικά. Με το Ζογκλέρ κάναμε το χόμπι μας επάγγελμα. Αρχίσαμε σιγά σιγά να φτιάχναμε τα πρώτα μας παιχνίδια και ο κόσμος άρχισε να έρχεται από περιέργεια.»

«Τα Εξάρχεια έχουν αγκαλιάσει τους jugglers. Πολύς κόσμος ασχολείται εδώ, θα τον δεις στο πάρκο, στη πλατεία, σε όλα τα στενά. Ωστόσο, όλες οι περιοχές ενδείκνυνται για juggling, όσες βασικά δεν σε κυνηγάνε. Είναι περίεργες εποχές βλέπεις. Μαγαζί που να ασχολείται αποκλειστικά με juggling εκτός από το δικό μας είναι το Lazy Dayz στη Πλάκα. Θα βρεις όμως και καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.»

«Το μαγαζί είναι τόπος συνάντησης. Όταν ανοίγει ο καιρός, μαζευόμαστε φίλοι έξω από το κατάστημα και παίζουμε, δείχνουμε κόλπα ο ένας στον άλλο, κάνουμε μαθήματα και ακούμε μουσική. Όλες οι μουσικές είναι καλές για juggling. Ό,τι σε εκφράζει μπορεί να δώσει το ρυθμό· μπορείς ,βλέπεις, να παίξεις σε όλα τα beat ανεξαρτήτως. Το μυστικό δεν είναι το tempo, αλλά το να αφήνεις το σώμα σου να το νοιώσει.»

«Το πρώτο που πρέπει να έχει ένας juggler στο νου του, είναι να είναι χαλαρός. Αν χαλαρώσεις τους ώμους και λύσεις τα χέρια, όλα τα υπόλοιπα έρχονται αυτόματα. Το αντικείμενο κατά τη διάρκεια της άσκησης γίνεται προέκταση του σώματος σου. Δεν χρειάζεται να κοιτάς συνεχώς το stick σου, ξέρεις ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται. Γενικότερα, αποκτάς μια εξαιρετική αίσθηση ισορροπίας με το juggling. Ό,τι κάνεις με το ένα χέρι πρέπει να το κάνεις και με το άλλο. Με τον τρόπο αυτό εξισορροπείς τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου σου. Μπορείς να το διαπιστώσεις αυτό στα παιδιά που ασχολούνται με το juggling, στο πώς στέκονται, πώς κινούνται στο χώρο. Το juggling είναι ζεν, είναι ηρεμία και πάνω απ’ όλα είναι διασκέδαση.»

«Τα παιδιά σήμερα ξεκινούν να παίζουν με diabolo και flowerstick από επτά χρονών. Η ενασχόληση αυτή δημιουργεί έναν όμορφο συναγωνισμό. Στο juggling δεν μπορείς να κλέψεις, δεν υπάρχει τερματισμός, είναι όλα τεχνική και φαντασία. Ο ένας δείχνει στον άλλο κόλπα, και με τη σειρά του αυτός, μαθαίνει στο πρωτάρη τα βασικά. Επειδή καθένας μπορείς να εφεύρει μία κίνηση, υπάρχει μια περίεργη αλληλεξάρτηση μεταξύ των παιδιών που ασχολούνται. Είναι εύκολο το juggling, το μόνο που χρειάζεται είναι προπόνηση, όσο περισσότερη, τόσο περισσότερο το εξελίσσεις.»

«Στο μαγαζί έχουμε μεγάλη γκάμα παιχνιδιών, όμως μπορεί ο καθένας να παραγγείλει κάτι που έχει δει στο εξωτερικό, ή να ζητήσει συμβουλές για το πώς να κατασκευάσει κάτι που έχει δει και του αρέσει. Και εμείς με τη σειρά μας συνεχώς ψάχνουμε να εξελίξουμε το ζήτημα, φέρνουμε νέα παιχνίδια, σκεφτόμαστε νέους τρόπους. Συνοπτικά στο κατάστημα θα βρεις τα πάντα από μπάλες, diabolo, flowerstick, κορύνες, κορδέλες, γιο-γιο και γρίφους μέχρι εξοπλισμό για oriental show, κόλπα με φωτιές, ξυλοπόδαρα, μακιγιάζ, μονότροχα και ό,τι γενικά σχετίζεται με το εύρος του juggling.»

«Ένας πρωτάρης είναι προτιμότερο να ξεκινήσει με ένα από τα τρία βασικά παιχνίδια: μπάλες, flowerstick ή diabolo. Μόλις μάθει ένα από αυτά και μπει στη φιλοσοφία, μπορεί να κάνει τα πάντα. Η επιλογή στηρίζεται αποκλειστικά στο τι αρέσει στον καθένα. Ένα σετ μπαλάκια στοιχίζει 16€, ενώ οι κορύνες, που θεωρούνται το ανώτερο επίπεδο δυσκολίας στις μπάλες, ξεκινούν από 60€ το σετ. Τα flowerstick από την άλλη, ξεκινούν από 24€ και φτάνουν μέχρι 30€ περίπου. Τέλος, ένα στάνταρτ diabolo στοιχίζει 13,60€ και φτάνει μέχρι τα 30€.»

«Ο πρωτάρης μπορεί να μάθει κόλπα από φίλους του που ασχολούνται. Υπάρχουν ωστόσο, πολλά εγχειρίδια, με πρώτο και καλύτερο το youtube! Κάποια βασικά πράγματα μπορούμε να δείξουμε και εμείς, ενώ υπάρχουν παιδιά που κάνουν κανονικό μάθημα και μπορούμε να παραπέμψουμε κάποιον που ενδιαφέρεται. Πάνω απ’ όλα το ζήτημα είναι να περνάμε καλά, δεν πουλάμε παπούτσια, μάλλον τρέλα πουλάμε!»

To Ζογκλερ βρίσκεται: Ζωοδόχου Πηγής & Τζαβέλα 3, Εξάρχεια

www.zogler.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ