Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα και τη Ρωσία για την παραίτηση του Κόφι Ανάν - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα και τη Ρωσία για την παραίτηση του Κόφι Ανάν

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα και τη Ρωσία για την παραίτηση του Κόφι Άναν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάινονται οι ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία με την κατάσταση να έχει βγει κυριολεκτικά εκτός ελέγχου, ενώ ο Κόφι Άναν παραιτήθηκε την περασμένη Πέμπτη απο τη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία μετά τις άκαρπες προσπάθειες πέντε μηνών, κάνοντας λόγο για έλλειψη στήριξης από τις μεγάλες δυνάμεις.

Η δήλωσή του αυτή προφανώς πυροδότησε αντιδράσεις με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ανοιχτά τη Ρωσία και την Κίνα για την παραίτηση Άναν, υποννοώντας ότι παρεμπόδιζαν την ψήφιση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο η Κίνα εξέφρασε τη λύπη της για την αποχώρηση του Κόφι Άναν και διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει «να εργάζεται για μια πολιτική λύση στην κρίση», ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Καναδάς, τονίζοντας ότι δεν εξεπλάγη απο την παραίτηση Άναν και ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στη Συρία.

Επίσης, σήμερα Παρασκευή, πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να ψηφιστεί σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι αραβικές χώρες μέσω του οποίου καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού και απαιτεί μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, πρωτοβουλία την οποία η Γαλλία στήριξε ανοιχτά και τη θεωρεί αναγκαία, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Γάλλου πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πιθανόν οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως μετά τη λήξη της θητείας τους, στις 19 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα ο Ερό δήλωσε: «Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πιστεύω ότι η αποστολή θα διαλυθεί στις 19 Αυγούστου. Αυτό είναι σαφές. Δεν βλέπω άλλο σενάριο, εκτός αν υπάρξει αλλαγή στη Συρία που να επιτρέπει την διατήρηση της αποστολής» και πρόσθεσε «Εξαιτίας των συγκρούσεων, η ασφάλεια των παρατηρητών δεν είναι δεδομένη. Για ποιο λόγο να διατηρήσεις παρατηρητές στη Συρία αν παραμένουν το 95% του χρόνου τους σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;»

Παράλληλα στη Συρία οι αιματοχυσίες συνεχίζονται, με τα θύματα των βομβαρδισμών και των επιθέσεων στην πόλη Χάμας και στη Δαμασκό να ξεπερνούν συνολικά τα 70 σε 2 μέρες

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ