To πρώτο επιδέξιο ρομποτικό χέρι είναι πλέον γεγονός [εικόνες] - iefimerida.gr

To πρώτο επιδέξιο ρομποτικό χέρι είναι πλέον γεγονός [εικόνες]

To πρώτο επιδέξιο ρομποτικό χέρι είναι πλέον γεγονός [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντυπωσιακό άλμα στον τομέα της ρομποτικής έκαναν ερευνητές από την Ιταλία και τη Γερμανία, οι οποίοι δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο ρομποτικό χέρι με πραγματικές ανθρώπινες διαστάσεις, και μπορεί να πιάσει βαριά αντικείμενα, αλλά και εύθραυστα, όπως ένα αυγό.

Η κατασκευή ρομποτικών μελών που να μπορούν να χειρίστούν επιδέξια διάφορα αντικείμενα, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο έργο για τους μηχανικούς, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τα ανθρωποειδή ρομπότ, ώστε να γίνουν μελλοντικά πιο ικανά να βοηθούν τους ανθρώπους στο νοικοκυριό, στο εργοστάσιο και σε διάφορες άλλες εργασίες, όπως οι αποστολές διάσωσης, αλλά και να βελτιώσουν την τεχνολογία στα μηχανικά μέλη.

Υπάρχουν ήδη βιομηχανικά ρομπότ που μπορούν να πιάνουν και να μετακινούν αντικείμενα, όμως δεν έχουν την επιδεξιότητα και ακρίβεια ενός ανθρώπινου χεριού, ώστε να μπορούν να κρατήσουν ένα αυγό χωρίς να το διαλύσουν.

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές, που δημιούργησαν αυτό το πρωτοποριακό χέρι, το ονόμασαν «Dexmart Hand» και υποστηρίζουν ότι μπορεί τόσο να σηκώσει ένα βάρος πέντε κιλών, καθώς και να πιάσει ένα αυγό χωρίς να το σπάσει.

Η κίνηση του χεριού βασίζεται σε έναν πρωτόγονο «εγκέφαλο», ο οποίος, σε συνδυασμό με αισθητήρες, του επιτρέπει να υπολογίζει πόση δύναμη πρέπει να ασκήσουν τα τεχνητά δάχτυλά για να πιάσει ένα αντικείμενο, χωρίς ούτε να του πέσει, αλλά ούτε και να το συμπιέσει υπερβολικά.

«Η ικανότητα του συγκεκριμένου ρομποτικού χεριού είναι τόσο όμοια με αυτή των ανθρώπων, που το όραμα των ρομπότ ως προσωπικών βοηθών στο νοικοκυριό, στο γραφείο ή στο εργοστάσιο γίνεται ολοένα πιο ρεαλιστικό», δήλωσε ο Τζιανλούκα Πάλι, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε το χέρι.

To πρώτο επιδέξιο ρομποτικό χέρι είναι πλέον γεγονός [εικόνες] | iefimerida.gr 0
To πρώτο επιδέξιο ρομποτικό χέρι είναι πλέον γεγονός [εικόνες] | iefimerida.gr 1
To πρώτο επιδέξιο ρομποτικό χέρι είναι πλέον γεγονός [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ