Της επιτράπηκε να τιμωρήσει τον άνδρα που τη παραμόρφωσε, πετώντας του βιτριόλι

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού» ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Ameneh Bahrami η οποία παραμορφώθηκε όταν ένας άντρας της πέταξε οξύ στο πρόσωπο πριν έξι χρόνια. Μέσα στις επόμενες μέρες η 32χρονη Ιρανή θα έχει την ευκαιρία να πετάξει βιτριόλι και να παραμορφώσει τον ίδιο άντρα που της επιτέθηκε τότε, αυτή τη φορά με τη κάλυψη της δικαιοσύνης.

Έξι χρόνια πριν η γυναίκα αν και επέζησε την επίθεση, παραμορφώθηκε ολικά, παρά τις 19 εγχειρήσεις που υπέστη. Ο άντρας που της επιτέθηκε, ο Majid Movahedi ήταν ερωτευμένος μαζί της και μετά από επίμονες παρακλήσεις να τον παντρευτεί, την ακολούθησε και της πέταξε το οξύ. Η Ameneh οποία ποτέ δεν δέχτηκε την αρχική ετυμηγορία του δικαστηρίου –φυλάκιση του δράστη και αποζημίωση £19,000 για το θύμα- επέμενε να ανταποδώσει στον Majid τα ίσα: να της επιτραπεί να του πετάξει και εκείνη με τη σειρά της οξύ στο πρόσωπο. Τελικά το δικαστήριο ενέδωσε στην επιθυμία της και σύντομα θα έχει την ευκαιρία να εκδικηθεί με το ίδιο νόμισμα. Η οικογένεια του Majid ικέτεψε τους γονείς της Amaneh για έλεος, ενώ υποσχέθηκε να τους υπηρετεί αν ο γιος τους μπορούσε να κρατήσει την όρασή του ακέραιη. «Είναι πολύ αργά πλέον» δήλωσε η Ameneh, «Είμαι πολύ χαρούμενη. Μετά από έξι χρόνια απονέμεται δικαιοσύνη. Είμαστε έως και οι δύο χαμένοι, γιατί έχουμε υποφέρει πολύ και οι δύο.»

Η υπόθεση που θυμίζει μάλλον ταινία του Τσαν Γουκ Παρκ, φέρνει στο προσκήνιο το ηθικό ζήτημα της εκδίκησης και τη προβληματική του ρόλου του συστήματος δικαιοσύνης. Σε χώρες που τα ποσοστά των επιθέσεων με βιτριόλι είναι εξαιρετικά υψηλά και στη πλειονότητα των περιπτώσεων θύματα είναι νεαρές γυναίκες κάτω των 18 χρονών, μια τέτοια κίνηση ίσως να έχει και κάποια πρακτική αξία. Όπως και να έχει δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα λόγια της δικής μας Κωνσταντίνας Κούνεβα που είχε δηλώσει «Δεν μπορώ να κρατήσω κακία σε αυτόν τον άνθρωπο. Έστω και έτσι επέζησα. Εκείνος πώς θα ζει με τις τύψεις πως κατέστρεψε ένα συνάνθρωπό του;»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ