Το ΣτΕ λέει «ναι» στην εργασιακή εφεδρεία -Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από το Δημόσιο - iefimerida.gr

Το ΣτΕ λέει «ναι» στην εργασιακή εφεδρεία -Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από το Δημόσιο

Το ΣτΕ λέει «ναι» στην εργασιακή εφεδρεία -Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από το
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εργασιακή εφεδρεία δεν μπορεί να «παγώσει», αφού μετά την απόφαση που έβγαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν καταθέσει δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να μην τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτηκής διαθεσιμότητας.

Η απόφαση, έθετε δύο γυναίκες σε προ συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, με βάση τον νόμο 4024/2011. Πρόκειται για δύο γυναίκες οι οποίες το 2013 θα συμπλήρωναν το 55ο έτος της ηλικίας τους, έχοντας συντάξιμη υπηρεσία 35 χρόνων.

Η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε πως η εργασιακή εφεδρεία επιβλήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος οπότε και είπε «όχι» στις προσφυγές που κατατέθηκαν. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως δεν είναι πρόδηλα βάσιμοι οι ισχυρισμοί των δημοσίων υπαλλήλων που κατέθεσαν προσφυγές για αντισυνταγματικότητα του νόμου στο κοινοτικό δίκαιο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ωστόσο το θέμα θα εξεταστεί διεξοδικά στην «πιλοτική» δίκη που θα γίνει στην Ολομέλεια του Στε στις 5-10-12.

Από την άλλη πλευρά πάντως η επιτροπή της Ολομέλειας δέχθηκε πως η προσυνταξιακή διαθεσιμότητα, αλλά και η εργασιακή εφεδρεία θα μπορούσαν να παγώσουν μόνο στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο υπάλληλος, στον οποίο επιβάλλονται τα εν λόγω μέτρα, υφίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη. Πάντως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτών που κατέθεσαν προσφυγή, η οικονομική δυσκολία, αλλά και η στενότητα η οποίες προκλήθηκαν από την εργασιακή εφεδρεία δεν ήταν αρκετά για να φέρουν την αναστολή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ