Λιβύη:Πέντε Γάλλοι κατηγορούνται για κατασκοπεία - iefimerida.gr

Λιβύη:Πέντε Γάλλοι κατηγορούνται για κατασκοπεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο θάνατος, ενός Γάλλου πρώην αλεξιπτωτιστή και διευθυντή μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, και η σύλληψη τεσσάρων υπαλλήλων του, πήραν σήμερα "άρωμα" κατασκοπείας, αφού οι Λίβυοι εξεγερμένοι κατηγορούν τους πέντε Γάλλους ότι απειλούσαν την ασφάλεια της χώρας.

"Το βράδυ της 11ης Μαΐου οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας της Βεγγάζης έλαβαν εντολή να σταματήσουν μια ομάδα πέντε Γάλλων οι οποίοι προέβαιναν σε αθέμιτες ενέργειες και έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ελεύθερης Λιβύης", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων.

"Οι άνδρες αυτοί ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και λίγο καιρό", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για το θάνατο του 47χρονου Πιερ Μαρζιαλί, ο Συμβούλιο υποστηρίζει ότι "δυστυχώς χτυπήθηκε κατά λάθος αφού προσπάθησε να αντισταθεί" και ότι υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.

Ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εξετάζεται η πιθανότητα οι πέντε Γάλλοι να είχαν στρατολογηθεί ως "κατάσκοποι για το καθεστώς του Καντάφι". Δύο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές είχαν εκφράσει επίσης την ίδια υπόνοια.

Ο Μαρζιαλί ίδρυσε το 2003 την εταιρεία "στρατηγικής και επιχειρησιακής υποστήριξης" Secopex, με έδρα το Καρκασόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η εταιρεία αυτή σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο διευθυντής και οι υπάλληλοί της ήταν "σε επαφή" με τους εξεγερμένους που είχαν ζητήσει "υποστήριξη" στον τομέα της εκπαίδευσης και της παροχής υλικών. Η εταιρεία βεβαιώνει ότι ο Μαρζιαλί σκοτώθηκε "κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου, ενώ έβγαινε από ένα εστιατόριο μαζί με τους συνεργάτες του, από τους οποίους δεν έχουμε καμία είδηση".

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ρομπέρ Ντιλά, απέρριψε τις κατηγορίες περί κατασκοπείας, λέγοντας ότι τόσο οι γαλλικές αρχές, όσο και οι αντάρτες, γνώριζαν τις δραστηριότητες της Secopex στη Λιβύη.

"Το Μεταβατικό Συμβούλιο μας ζήτησε να κάνουμε εκπαίδευση", διαβεβαίωσε ο Ντιλά, ο οποίος είναι πρώην σύμβουλος πολλών Αφρικανών ηγετών. "Κανείς δεν προσπάθησε να μας αποτρέψει από το να προσφέρουμε τις υπηρεσίας μας στη Βεγγάζη", υπογράμμισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε η έγκριση των γαλλικών αρχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ