Ο Κουβέλης σε ρόλο πυροσβέστη στην κυβερνητική κρίση - iefimerida.gr

Ο Κουβέλης σε ρόλο πυροσβέστη στην κυβερνητική κρίση

Ο Κουβέλης σε ρόλο πυροσβέστη στην κυβερνητική κρίση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ώρες πριν από την τρίτη κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Φώτης Κουβέλης ετοιμάζεται να αναλάβει ρόλο πυροσβέστη της αιφνίδιας κρίσης που προέκυψε στην τρικομματική κυβέρνηση και πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες για να γεφυρώσει το χάσμα που προκλήθηκε με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο με αφορμή τη λήψη μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ.

Ο κ. Κουβέλης σήκωσε πολλές φορές το τηλέφωνο σήμερα για να μιλήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ύψωσε τους τόνους απέναντι στον Πρωθυπουργό αλλά και απέναντι στην τρόικα απειλώντας τη συνοχή της κυβέρνησης. Πεποίθηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι ότι «επ'ουδενί δεν πρέπει να προκληθεί ρήγμα στην κυβέρνηση» και πιστεύει ότι ο ίδιος πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε αυτό το ενδεχόμενο να αποφευχθεί.

Ο κ. Κουβέλης εκτιμά ότι «αν σπάσει η κυβέρνηση θα πάμε στη δραχμή» και μιλώντας σήμερα σε στενούς του συνεργάτες επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα υπέρ των ασθενέστερων και όχι να καταφύγει σε επώδυνες περικοπές. «Αν δεν πάρουμε μέτρα για την κοινωνία θα γίνουμε πλατεία Ταχρίρ» ακούστηκε να λέει, εννοώντας ότι θα ξεσπάσουν βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τον Σεπτέμβριο αν η κυβέρνηση δεν επικεντρωθεί στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αναθεώρηση του Μνημονίου και των επαχθών μέτρων.

Σε συνεννόηση με τον κ. Βενιζέλο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να βρει τη φόρμουλα σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα δείξει ότι σέβεται τις δεσμεύσεις της αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή ξανακάνοντας οριζόντιες περικοπές. «Πρέπει να εξηγήσουμε στον Πρωθυπουργό και στην τρόικα ότι τα χαμηλότερα στρώματα πρέπει να προστατευθούν και μια λύση θα ήταν να ληφθούν μέτρα 8 δις ευρώ αντί για 11,5 δις ευρώ» τονίζουν συνεργάτες του κ. Κουβέλη από το οικονομικό επιτελείο.

Στην απογευματινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την δική του «τρίτη λύση». Αυτή συνίσταται στη λήψη κάποιων απαραίτητων μέτρων που θα εξυγιάνουν το δημόσιο χωρίς να πλήττουν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους ύψους -το πολύ- 8 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Κουβέλης θα επιμείνει στη λήψη μέτρων σε δύο δόσεις ώστε και οι δανειστές να είναι ικανοποιημένοι αλλά και η χώρα να μη γονατίσει σε μεγαλύτερο κύκλο ύφεσης και ανεργίας.

Ανησυχία εκφράζει ο κ. Κουβέλης και από την υποδοχή που θα έχει η ψήφιση σκληρών μέτρων από τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ γνωρίζει ότι ένα αντιλαικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάζει μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ θα περάσει δύσκολες ώρες στη Βουλή και θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς βουλευτές να αποστασιοποιηθούν και να το καταψηφίσουν.

Στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Κουβέλη βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καραδοκεί, όπως πιστεύει, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «μνημονιακή υποταγή». Σε σημερινή του ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης αναφέρει :

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει τη χρεοκοπία της χώρας, νομίζοντας ότι έτσι θα αποσείσει τις υεθύνες του. Ψηφοθηρεί, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι υπάρχει ο εύκολος δρόμος της απαλλαγής από το μνημόνιο με την επίδειξη στάσης ,τσαμπουκά».

Σχεδόν εύχεται την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για να έρθει μετά ως σωτήρας που θα ευαγγελιστεί την ανόρθωση. Δείχνει να αδιαφορεί για τις οδυνηρές επιπτώσεις στο λαό από μια χρεοκοπία της χώρας. Συκοφανεί τη ΔΗΜΑΡ παρουσιάζοντάς την ως μνημονιακή δύναμη» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι η ΔΗΜΑΡ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για τη σωτηρία της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ