ΝΔ: "Η συναίνεση πρέπει να είναι ολική, όχι μερική" - iefimerida.gr

ΝΔ: "Η συναίνεση πρέπει να είναι ολική, όχι μερική"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να υπερασπιστούν το "Ζάππειο 2" επιχείρησαν σήμερα "γαλάζια" στελέχη, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, αλλά και το στενό σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη.Ο κ. Μιχελάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιχείρησε να υπεραμυνθεί και μίας βασικής εξαγγελίας Σαμαρά, αυτής περί νομιμοποίησης όλων των αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί έως σήμερα. Μάλιστα, ο "γαλάζιος" πορτ παρόλ επικαλέστηκε νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Η εξαγγελία του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, είναι ρεαλιστική, αλλά και απόλυτα σύμφωνη με το Σύνταγμα, αφού στηρίζεται σε ξεκάθαρες προϋποθέσεις» τόνισε ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε: «Η λύση που προτείνει ο Πρόεδρος της ΝΔ κινείται τόσο στο πλαίσιο του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στο πλαίσιο της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολομέλειας και Ε' Τμήματος)».
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Ν.Δ., η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν απαγορεύει, άνευ όρων, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αλλά αντιθέτως δεκάδες αποφάσεις του, ιδίως μετά το νόμο Τρίτση, θέτουν όρους κάτω από τους οποίους, η νομιμοποίηση είναι συνταγματικώς ανεκτή.
Η μόνη προϋπόθεση που έθεσε και ο κ. Σαμαράς, αλλά και το ΣτΕ, κατά κομματικές πηγές, είναι τα αυθαίρετα να μην προβάλλουν το οικοσύστημα μέσα στο οποίο έχουν δομηθεί: να μην έχουν, δηλαδή, χτιστεί σε δάσος, σε αρχαιολογικό χώρο, στον αιγιαλό, αλλά και σε υγροβιότοπο.
«Το γεγονός ότι η πρόταση νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το πνεύμα της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας τεκμηριώνεται και από άλλη μία προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Σαμαράς και αφορά στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος: Την προϋπόθεση, δηλαδή, κατά την οποία προβλέπεται νομιμοποίηση των ως σήμερα, αυθαιρέτων. Και μόνον αυτών. Αλλά και πλήρης απαγόρευση τέτοιας νομιμοποίησης στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
Μάλιστα διευκρίνισε ότι θα υπάρχει και πρόσθετη, μάλιστα, κύρωση της άμεσης κατεδάφισης κάθε αυθαιρέτου ακινήτου, είτε όσο κτίζεται, είτε και αν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ τα έξοδα της κατεδάφισης να βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου.

"Δημιουργικό σοκ"

Ο κ. Μιχελάκης δεν παρέλειψε να επαναλάβει και ορισμένες προτάσεις που διατύπωσε χθες ο κ. Σαμαράς, εκτιμώντας ότι αυτές μπορούν να προκαλέσουν στην ελληνική οικονομία το "δημιουργικό σοκ" που είπε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε:

-Στη μείωση των φορολογικών συντελεστών με την πρόταση να υπάρχει συντελεστής κερδών 15%. «Η μείωση των φορολογικών συντελεστών ενισχύει την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης» ανέφερε.

- Στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%. «Έτσι θα μειωθεί αισθητά το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος. Υπενθυμίζω ότι η Ιρλανδία ήδη έπεισε την Τρόικα και κατέβασε τις δικές της εργοδοτικές εισφορές» είπε.

- Στον ίδιο στόχο αποβλέπει και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. «Για παράδειγμα οι Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν, αν θα φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο ή όπως σήμερα» σημείωσε.

- Επίσης στην εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες. «Υπολογίζεται έτσι, ότι θα πέσουν στην αγορά γύρω στα 5 δισεκατομμύρια στην πραγματική οικονομία» τόνισε.

- Στη δέσμευση των τραπεζών να κατευθύνουν στο εξής, στην πραγματική οικονομία, ένα μέρος, 20-30%, των εγγυήσεων που παίρνουν. «Προτείνουμε την δημιουργία ενός ξεχωριστού λογαριασμού, που θα πάει αποκλειστικά στην πραγματική οικονομία», υπογράμμισε

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο κ. Μιχελάκης εξαπέλυσε και νέα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως "κυβέρνηση ΜΚΟ". «Μετά από όλα αυτά, όλοι καταλαβαίνουν, ότι αυτή δεν είναι κυβέρνηση, αλλά ΜΚΟ (μη κυβερνητική οργάνωση)» είπε ο κ. Μιχελάκης.

"Όχι" στη συναίνεση και από Λαζαρίδη

Παράλληλα, με παρεμβάσεις του, ο στενός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά διεμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητεί συναίνεση για κάποιες πρωτοβουλίες της. «Η συναίνεση δεν μπορεί να είναι μερική» τόνισε ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, και με δυο παρεμβάσεις (ρ/σ ΝΕΤ και real fm) του ανέλαβε να εξηγήσει στα ΜΜΕ την πρόταση της Ν.Δ.

"Ο κ. Σαμαράς απάντησε χθες ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε κάτι που έχει καταστρέψει τη χώρα. Η κυβέρνηση εφάρμοσε το πρόγραμμα, άσχετα αν υπήρχαν και αστοχίες το οποίο απεδείχθη ότι είναι λάθος. Δεν είναι λάθος επειδή δεν εφαρμόστηκε, κυρίως είναι λάθος επειδή εφαρμόστηκε", σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να πείσει κάποιον που δεν θέλει να πειστεί για τις προθέσεις της ΝΔ. Βέβαια, στη συνέχεια ανέφερε,ότι είναι η πρώτη φορά που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει σχέδιο πλήρως κοστολογημένο, αναλαμβάνοντας το ρίσκο που ενέχει μία τέτοια κίνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ