Η ΕΚΤ το κλειδί της κρίσης – Ο Ντράγκι θέλει, η Μέρκελ θα τον αφήσει; - iefimerida.gr

Η ΕΚΤ το κλειδί της κρίσης – Ο Ντράγκι θέλει, η Μέρκελ θα τον αφήσει;

Η ΕΚΤ το κλειδί της κρίσης – Ο Ντράγκι θέλει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάχη χαρακωμάτων διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη. Η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί το κομβικό σημείο για τις εξελίξεις από την στιγμή μάλιστα που έχει προηγηθεί η δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει ότι χρειαστεί, εντός της εντολής του φυσικά, για να σώσει το ευρώ.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει, μέχρι που μπορεί να φτάσει ή καλύτερα που θα τον αφήσουν να φτάσει οι Γερμανοί. Η πρώτη σαφής ένδειξη θα είναι η συνάντηση που θα έχει ο κ. Ντράγκι με τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάισμαν.

Η Γαλλία, η Ιταλία, αλλά και κορυφαία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εξετάζουν να τη δυνατότητα να εξοπλίσουν το Μηχανισμό Στήριξης με απεριόριστη «δύναμη πυρός», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας η πρόταση των χωρών αυτών είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM), όταν τεθεί σε λειτουργία, να μπορεί να λαμβάνει χωρίς όριο πιστώσεις από την ΕΚΤ.

Το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει τη μαζική αγορά ομολόγων χωρών όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας από το Μηχανισμό Στήριξης. Εκτιμούν ότι με την τεχνητή ζήτηση θα μειωθούν, τουλάχιστον θεωρητικά, τα επιτόκια που οι κυβερνήσεις προσφέρουν στους επενδυτές.

Από την πλευρά τους στο Βερολίνο, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η Bundesbank απορρίπτουν την ιδέα αυτή διότι θεωρούν ότι ενισχύει τον πληθωρισμό, απειλεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και παραβιάζει ενδεχομένως τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Οπως σημειώνουν σήμερα οι Financial Times «ο Μάριο Ντράγκι μοιάζει με πατέρα που εκλιπαρεί τα παιδιά του να μην κάνουν καμιά ζημιά όσο η μαμά και ο μπαμπάς λείπουν σε διακοπές.

Η δήλωση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση. Τα yields στα ισπανικά 10ετή ομόλογα κινούνται μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα και της Ιταλίας μισή περίπου. Καθώς οι Ευρωπαίοι αγωνιούν να φτάσουν στην παραλία, οι ρυθμιστές ίσως πιστέψουν ότι κέρδισαν μερικές εβδομάδες παραπάνω.

Οι αξιωματούχοι μάχονται, ορθώς, ώστε να μην επαναληφθεί η περσινή «σφαγή» όταν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βούλιαξαν 50% μέσα σε δύο μήνες καθώς φανερωνόταν για πρώτη φορά σε όλο του το μέγεθος, το πρόβλημα της Ευρωζώνης.

Οπωσδήποτε, η κρίση είναι πιο πιεστική σήμερα: Οπως σημειώνει η Spiro Sovereign Strategy, τίποτα απ' όσα έριξαν στην αγορά η ΕΚΤ ή οι Βρυξέλλες τους τελευταίους 12 μήνες -η 2η διάσωση της Ελλάδας, το κούρεμα των ομολογιούχων, η διάσωση των ισπανικών τραπεζών, οι επιχειρήσεις ρευστότητας με 1 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ- δεν έχει αποδώσει.»

Ηδη, ορισμένοι έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επανενεργοποίηση - έπειτα από τέσσερις μήνες - του προγράμματος αγοράς ομολόγων (SMP) με σκοπό να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Οταν ο κ. Ντράγκι μίλησε για πρωτοβουλίες που δεν θα ξεφεύγουν από την εντολή της ΕΚΤ ήθελε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να παρέμβει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων. Αντιθέτως, η ΕΚΤ μπορεί να συνδράμει τον προσωρινό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), παρεμβαίνοντας η ίδια στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ή επιτρέποντας στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να αγοράσουν εκείνες ομόλογα ώστε να πέσουν τα spreads.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες κινήσεις στις οποίες θα μπορούσε να προβεί η ΕΚΤ. Κάποιοι μιλούν για περαιτέρω μείωση επιτοκίων αλλά οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι προς το παρόν στη Φραγκφούρτη εκτιμούν την επίπτωση της προηγούμενης μείωσης στο 0,75% και δεν θα βιαστούν. Δεν αποκλείεται να δοθεί και άλλο ένα πακέτο φθηνού δανεισμού (LTRO) στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο συζητούνται τα πάντα, μέχρι και η χορήγηση τραπεζικής άδειας στον μόνιμο μηχανισμό (ESM) να αγοράζει ομόλογα με την κάλυψη της ΕΚΤ, κάτι που είπε πρόσφατα ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι.

Πάντως, όλοι γνωρίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι άνθρωπος που λέει «λόγια του αέρα» και τα όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα έχουν βάση. Επισημαίνουν όμως ότι δεν είναι και άνθρωπος που βιάζεται...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ