Μείωση των προστίμων και αύξηση των δόσεων για τα αυθαίρετα - iefimerida.gr

Μείωση των προστίμων και αύξηση των δόσεων για τα αυθαίρετα

Μείωση των προστίμων και αύξηση των δόσεων για τα αυθαίρετα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έτσι ώστε οι τελευταίοι να μπορέσουν να ενταχθούν στη διαδικασία τακτοποίησης.

Ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι ακριβώς η μορφή των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, ωστόσο οι δύο ενδεχόμενες αλλαγές που εξετάζονται από το υπουργείο είναι η μείωση των προστίμων ή η αύξηση των δόσεων για την καταβολή τους στη βάση των προτάσεων που έχουν ήδη υποβάλει ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και το ΤΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία τακτοποίησης έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί τα προβλεπόμενα ποσά, ενώ την ίδια ώρα η προθεσμία που δόθηκε ύστερα από την παράταση εκπνέει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Εθνος μέχρι τώρα και ύστερα από περίπου έναν χρόνο που «τρέχει» η ρύθμιση της τακτοποίησης, έχουν υπαχθεί σ΄αυτή περίπου 400.000 αυθαίρετα από τα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο που υπολογίζεται ότι θα πρέπει να υπαχθούν. Μια μεγάλη μερίδα αυτών πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα και όχι κατοικίες.

Από τα ήδη δηλωθέντα έχουν εισπραχθεί περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τελική αποπληρωμή των δόσεων υπολογίζεται ότι στα ταμεία του Δημοσίου θα έχουν εισρεύσει απ΄ αυτά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και να φτάσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το κλίμα της απροθυμίας των ιδιοκτητών να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα δεν φαίνεται να αλλάζει έως τις 14 Σεπτεμβρίου που λήγει η σχετική προθεσμία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι, αν και ξεκίνησαν τη διαδικασία, δεν την προχώρησαν λόγω του κόστους των προστίμων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ