Μάρκαρης: Η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία που της προσέφερε η Ευρώπη - iefimerida.gr

Μάρκαρης: Η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία που της προσέφερε η Ευρώπη

Μάρκαρης: Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία που της προσέφερε η Ευρώπη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άποψη ότι Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία έκαναν ένα βασικό λάθος, μπέρδεψαν την Ευρώπη με το ευρώ, διατύπωσε ο γνωστός συγγραφέας, Πέτρος Μάρκαρης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messagero, μεταξύ άλλων τονίζει πως «αν η νόσος είναι μεσογειακή, δεν θα μπορέσει να την γιατρέψει ένας ξένος γιατρός. Και, πάνω από όλα, δεν μπορεί, ένας ξένος γιατρός, να γράψει την ίδια συνταγή, σε διαφορετικούς ασθενείς, για διαφορετικές ασθένειες».

Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση Ελλάδα, ο Πέτρος Μάρκαρης, τόνισε πως ενώ ήταν μια φτωχή χώρα τη δεκαετία του 1980, μετά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, «είδαμε, ξαφνικά, σχεδόν, ένα σωρό λεφτά, όσα δεν θα μπορούσαμε ούτε καν να φανταστούμε. Από ψωμί και ελιά, περάσαμε σε γεμάτο τραπέζι».

Οπως σημειώνει «η νέα αυτή κατάσταση μας βρήκε απροετοίμαστους και αντιδράσαμε πολύ άσχημα. Η Ελλάδα έχασε την μεγάλη ευκαιρία που της πρόσφερε η Ευρώπη. Ίσως θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε, να κάνουμε πολλές μεταρρυθμίσεις πριν μπούμε στην Ευρώπη».

Σε ότι αφορά τις ανθρώπινες συνέπειες της κρίσης, ο προβεβλημένος συγγραφέας, εξήγησε στη δημοσιογράφο πως αν και η «γενιά των γονιών μας ήξερε να δέχεται τις θυσίες και να τις βιώνει, σχεδόν πάντα, χωρίς απελπισία» τα νέα παιδιά δεν έχουν αυτή την ικανότητα.

«Η ιδέα μιας νέας φτώχειας τα τρομοκρατεί, τα πιάνει πανικός. Κανένας δεν βρίσκει, πλέον, τη δύναμη να σκεφθεί και να συζητήσει», συνέχισε.

«Κι όμως, η διέξοδος είναι εκεί, και είμαστε εμείς, οι χώρες του Νότου και της Μεσογείου, που πρέπει να ακολουθήσουμε και πάλι τούτο τον δρόμο. Πρέπει να προβάλουμε και πάλι ξεκάθαρα την κοινή μας ταυτότητα, που τη συνθέτουν ο Όμηρος, ο Περικλής, αλλά και τα αμύγδαλα, τα μπαχάρια, τα πλοία, η μουσική, η αρχιτεκτονική..... οι ιδέες», τονίζει, στο τέλος της συνέντευξής του στην ιταλική εφημερίδα ο Πέτρος Μάρκαρης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ