«Φωτιά» ανάβουν στην Κυβέρνηση τα μέτρα των 11,5 δισ. - iefimerida.gr

«Φωτιά» ανάβουν στην Κυβέρνηση τα μέτρα των 11,5 δισ.

«Φωτιά» ανάβουν στην Κυβέρνηση τα μέτρα των 11
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μην «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα ενώ στην συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικα αναμένεται να ζητηθεί 15ημερη παράταση για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Τρόικα θα παρατείνουν την παραμονή τους πέραν του αρχικού προγραμματισμού, προκειμένου να εξειδικευθούν τα μέτρα που θα συναποφασίσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Ο κατάλογος των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 επείγει να οριστικοποιηθεί, καθώς το μήνυμα που φθάνει από τους δανειστές, είναι ότι η στήριξη της χώρας προϋποθέτει την εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος λιτότητας.

Δεδομένου ότι η συνάντηση της Πέμπτης ήταν άκαρπη, αφού το πακέτο που παρουσιάστηκε προκάλεσε τη δυσφορία των κ. Βενιζέλου και κ. Κουβέλη, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατό να καταλήξουν σε συμφωνία, οι διαβουλεύσεις στα επιτελεία των κομμάτων συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, με τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τον Φίλιππο Σαχινίδη, τη στιγμή που τα στελέχη των τομέων Εργασίας και Οικονομίας της Ιπποκράτους εξετάζουν ενδελεχώς τα μέτρα που προτείνονται. Πάντως, από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να δεχθούν «πρόσθετα οριζόντια μέτρα, άδικα, τα οποία θα υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό».

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις που διεξάγονται και στο επιτελείο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ηδη ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, για το θέμα αυτό συναντήθηκε την Παρασκευή με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ τα οποία όμως θα «κλειδώσουν» τη Δευτέρα. Οι εισηγήσεις που έχον ανάψει «φωτιά» είναι οι εξής:

  • Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο
  • Πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ
  • Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και πάνω
  • Αμεση αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη
  • Εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια, ακόμα και για τα πολυτεκνικά επιδόματα,
  • Περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα
  • Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%.
  • Περικοπή των εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.
  • Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.
  • Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%)
  • Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέραν της οποίας ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον συμμετοχή ή εξολοκλήρου τα έξοδα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ