Θα κόψουν και το χιλιάρικο (13ο-14ο μισθό) από τους δημοσίους υπαλλήλους; - iefimerida.gr

Θα κόψουν και το χιλιάρικο (13ο-14ο μισθό) από τους δημοσίους υπαλλήλους;

Θα κόψουν και το χιλιάρικο (13ο-14ο μισθό) από τους δημοσίους υπαλλήλους;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον 13ο και τον 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, που ήδη έχουν μειωθεί στα 1000 ευρώ, βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια να εξοικονομήσει τα 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο, πρότεινε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς την πλήρη κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το πακέτο περικοπών και στη σύσκεψη αναμένεται να εξεταστεί και το θέμα του 13ου και 14ου μισθού.

Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει αυτήν την πρόταση, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν και το Δώρο Χριστουγέννων που έχει μειωθεί στα 500 ευρώ, και το Δώρο Πάσχα που είναι στα 250 ευρώ και το επίδομα αδείας ύψους 250 ευρώ. Συνολικά, κάθε εργαζόμενους του Δημοσίου θα χάσει 1000 ευρώ αλλά η εξοικονόμηση για τον κρατικό Προϋπολογισμό θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Κι άλλα μέτρα

Εκτός από τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, στο τραπέζι των τριών πολιτικών αρχηγών θα βρεθούν κι άλλα σκληρά μέτρα:

  • Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης
  • Κλιμακωτές περικοπές σε όλες τις κύριες συντάξεις. Προβλέπεται μείωση 5% για τις συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για όσες υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Αυτό θα εξοικονομήσει 880 εκατ. ευρώ.
  • Πλαφόν στις κύριες συντάξεις στα 2.200 ευρώ.
  • Περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,67%. Αυτό το μέτρο θα εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ.
  • Πλαφόν 1.500 ευρω σε ετήσια βάση στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης, για κάθε ασφαλισμένο.
  • Επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.


Όπως έγινε γνωστό όμως οι κύριοι Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος διαφώνησαν με τις δύο πρώτες περικοπές και ζήτησαν να επαναξεταστούν ώστε το πλαφόν να είναι μεγαλύτερο και οι νέες μειώσεις να μην αφορούν κύριες συντάξεις κάτω από τα 1400 ευρώ.

Αν υπερισχύσει η άποψη αυτή, και γίνει μείωση μόνο στις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ, τότε η εξοικονόμηση θα είναι 214 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αν το πλαφόν μπει στα 2.500 ευρώ, τότε η «απόδοση» του μέτρου μειώνεται στα 815 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο συνδυασμός των αλλαγών που ζήτησαν οι τρεις αρχηγοί οδηγεί σε μια τρύπα 883 εκατομμύρια ευρώ, την οποία θα πρέπει να μπαλώσει το υπουργείο Οικονομικών. Με νέα μέτρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ