Σύστημα αυτόματης καταγραφής βυτιοφόρων στα τελωνεία - iefimerida.gr

Σύστημα αυτόματης καταγραφής βυτιοφόρων στα τελωνεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα είναι έτοιμο προκειμένου να διενεργηθεί ανοιχτός διαγωνισμός για την εγκατάσταση συστημάτων αυτόματης καταγραφής των βυτιοφόρων αυτοκινήτων στα τελωνεία.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών παρακολούθησης με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων αυτόματης καταγραφής των βυτιοφόρων αυτοκινήτων στα τελωνεία Κακαβιάς, Ευζώνων, Σερρών/Προμαχώνα, Ορεστιάδος/Ορμένιο, Δράμα/Εξοχής και Κήπων, προκειμένου να δημιουργηθεί βάση δεδομένων με αυτόματη φωτογράφηση των εισερχόμενων και των εξερχόμενων βυτιοφόρων φορτηγών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της δράσης αυτής, αναμένεται το Σεπτέμβριο του 2011 να έχουν παραδοθεί οι τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων αυτών, προκειμένου στη συνέχεια, έως τον Δεκέμβριο, να διενεργηθεί ανοικτός διαγωνισμός.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως επιπλέον αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξετάζει τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός συστήματος καταγραφής και επεξεργασίας των θέσεων και των σχετικών συμβάντων των πλοίων που εφοδιάζουν με πετρέλαιο ναυτιλίας άλλα πλοία και των πλοίων με τα οποία διακινείται πετρέλαιο στο εσωτερικό της χώρας ή και προς άλλες χώρες, προκειμένου οι πληροφορίες αυτές να είναι αξιοποιήσιμες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Το έγγραφο του κ. Παπακωνσταντίνου διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν προειδοποιήσει ότι «στη χώρα της παραοικονομίας το λαθρεμπόριο καυσίμων κατέχει εξέχουσα θέση». Την ερώτηση έχουν υπογράψει οι βουλευτές, Ηλίας Θεοδωρίδης, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Ιωάννης Βούρος, Σάββας Εμινίδης, Ηλίας Καρανίκας, Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αργύρης Λαφαζάνης, Χρήστος Μαγκούφης, Σπύρος Μαργέλης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Μιχάλης Παντούλας, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, Θεόδωρος Παραστατίδης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Όλγα Ρεντάρη-Τέντε, Παύλος Στασινός, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και Χρήστος Χάϊδος.

Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτελεί μόνιμη πηγή φοροκλοπής και φοροδιαφυγής, και οι διαστάσεις αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε μια χώρα με τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη. Επιπλέον έχουν επισημάνει ότι το θεμελιώδες κίνητρο το οποίο ωθεί στο λαθρεμπόριο είναι η διαφορά ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο οποίος στο πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης στα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, με το έγγραφο του, διαβεβαιώνει τους βουλευτές ότι έχουν δοθεί στα τελωνεία οδηγίες να εντατικοποιήσουν τους φυσικούς ελέγχους των βυτιοφόρων που εισέρχονται και εξέρχονται από και προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη FRYOM και την Τουρκία. Ήδη από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκε λαθραία διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα. Εντατικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι διεξάγονται και για την παράνομη χρήση του πετρελαίου ναυτιλίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ